TAJNO SKROVIŠTE BEOGRADSKIH VEHABIJA: Skupljaju se u jednoj zemunskoj džamiji

U Beogradu trenutno ima 200 vehabija koji se finansiraju iz Beča. Najveći broj živi u Zemunu, ali ih ima i na Paliluli, u naselju Medaković i u centru grada.

Najviše pripadnika vehabijskog pokreta živi u Zemunu, Paliluli i naselju Medaković gde imaju mesdidž gde svakodnevno upražnjavaju molitve, a smeštaj, hranu, odeću i sve aktivnosti u Beogradu finansira vođa vehabijskog pokreta za Evropu Muhamed Porča, pišu „Naše novine”.

Zadatak beogradskih vehabija je da regrutuju nove pripadnike i pružaju logističku pomoć centrima na Kosovu i u BiH..
– Okupljaju se najčešće u Bajrakli džamiji. Skoro svakog dana dolaze sat vremena pre jutarnje molitve. Smeštaj, hranu, odeću i sve njihove aktivnosti u Beogradu direktno finansira vođa vehabijskog poreta za Evropu Hafiz Muhamed Fadil Porča. Vehabije koje žive u Zemunu mesečno dobiju od 15 do 300 evra, u zavisnosti od mesta u hijerarhijskoj lestvici – kaže sagovornik blizak bezbednosnim strukturama.
Vehabije se okupljaju i na Zemunu na Vojnom putu, gde imaju mesdidž džamiju bez minareta.
Nove pripadnike vrbuju preko poznanika ili preko Interneta, a kada im iz bečke centrale pošalju „brata” u obavezi su da ga prihvate kod sebe i pomognu mu da se asimiluje u novu sredinu.
Vođa beogradskih vehabija Goran Pavlović zvani Abdulah je već duže vreme na ratištu u Siriji. Kroz našu prestonicu prolaze i veliki broj njih koji ostaju samo privremeno, a oni dolaze iz BiH, KiM, Grčke, pa čak i Velike Britanije.
– Dešavalo se da ih policija legitimiše i da se ispostavi da imaju državljanstvo Velike Britanije, Francuske ili neke druge zapadne zemlje. Oni tvrde da su turisti koji su samo u prolazu iako je očigledno da su u Beogradu sasvim drugim poslom. Sumnjamo da su tu kako bi se dogovarali oko budućim aktivnostima, pa će se na njih usmeriti posebna pažnja – kaže izvor blizak bezbednosnim strukturama.loading...