U ovom naselju Beograđani dišu punim plućima: Prestonički život sa kedrovima i jablanima (FOTO)

Kažu da je život lakši i lepši kada ste okruženi zelenilom, a ujutru vas budi miris drveća i cvrkut ptica. Ovakvim načinom života mogu da se pohvale stanovnici naselja Cerak Vinogradi, a ulice u kojima žive specifične su po svojim nazivima. Naime, svaka je dobila ime po vrsti drveta koje čini drvored u ulici.

 

Cerak se zapravo sastoji iz starog Ceraka i Cerak Vinograda, naselja koje je projektovano krajem 70-ih godina.

Ime Cerak Vinogradi zapravo opisuje prethodno stanje: na ovom mestu nalazili su se vinogradi i cerova šuma.

Simpatične ulice okružene zelenilom i parkovi čine ovo naselje posebnim i prjatnim za život. 

Stambene zgrade u naselju su pretežno od fasadne cigle, u kojima živi sve veći broj ljudi.

 

Ono po čemu se Cerak Vinogradi izdvajaju su ulice koje su dobile imena po vrsti drveta koje se nalaze u njima.

Tako možete da se prošetate Kestenovom, Jablaničkom, Kedrovom, Borovom, Jasenovom ulicom, Ulicom Lipa, Breze, Platana

Tamo smo sreli nasmejane građane, mame koje šetaju sa svojom decom ali i simpatične bake i deke koji prepričavaju svoje dogodovštine iz mladosti.

 

Život u ovom naselju je, kako kažu stanovnici Cerak Vinograda, opušteniji i mnogo zdraviji.

Iako svakog dana putujem do posla koji se nalazi u centru grada, nikada se ne bih odselila odavde. Živim u Borovoj ulici i imam privilegiju da sam okružena zelenilom i udišem zdraviji vazduh od većine Beograđana – kaže za Dnevno.rs Jovana P.

Ono što je zanimljivo jeste da su sve ulice u ovom naselju pod uglom od 90 stepeni. Meštani su prijatni i ljubazni, a vruće dane provode u razgovoru na klupici u nekom parkiću.

 

Ovde imaju sve što im treba: škole, vrtiće, prodavnice, zanatlije, poštu… Do centra grada meštani Ceraka idu samo u posebnim situacijama.

Prednost naselja je i u tome što se nalazi između Ade Ciganlije i Košutnjaka, pa brzo možete da skoknete na piće i da uživate pored vode, a da ne morate da prolazite preko celog grada. Sve veći broj ljudi živi ovde i ovo je stvarno živahno mesto  – objašnjava naša sagovornica.

 

Zbog arhitektonsko-urbanističkih vrednosti, celo naselje je pod potpunom zaštitom u Generalnom urbanističkom planu grada, što znači da se njegov izgled ne sme menjati.

Zamislite kako bi život bio lepši kada bi u Beogradu postojalo više ovakvih ulica, u kojima možete da se opustite i zaboravite na probleme koji vas muče.