UMETNIČKA PASARELA JE PRED KRAJ: Uskoro ćemo se brzo spuštati do reke i to OVOM ATRAKCIJOM (FOTO GALERIJA)

Postavljanje oplate na kalemegdanskoj umetničkoj pasareli je u završnoj fazi.

Foto: B92

Postavljanje oplate za betonsku spiralu, koja će oko skulpture poznatih svetskih umetnika Ričarda Dikona i Mrđana Bajića spustiti grad na reku, u završnoj je fazi. B92 imao je ekskluzivnu priliku da prvi pređe novom Umetničkom pasarelom, koja će povezati Kalemegdan sa priobaljem.

Sama pasarela biće završena sredinom novembra, nakon čega sledi uređenje okolnog terena. Najveći problem trenutno pravi „divlji” objekat baraka koju vlasnik obližnjeg restorana, kako saznaje B92, uporno odbija da ukloni sa javne površine. Time je ugrožen požarni put bez kojeg neće biti bezbedno koristiti ovaj objekat.

Pasarela je metalno-betonska konstrukcija dužine oko 75 i širine 2,5 metra, sa dva dodatna kraka koja će se izdvajati sa glavnog pravca. Jedan će voditi ka garaži na krovu Beton hale, a drugi će se na tvrđavi izdvajati ka parku pored stepeništa – rekao je glavni urbanista Milutin Folić.

Kako pasarela prelazi veliku visinsku razliku, silazak sa ove pasarele omogućiće dugačka vijugava rampa kod Beton hale. Spiralna rampa ima dužinu od 82 metra i nosi je čak 11 stubova različitog raspona, dodao je on.

U oviru ove masivne konstrukcije nalaziće se liftovska kula, koja će praktično predstavljati postolje za umetničku skulpturu. Postolje skulpture biće od kortena, dok je sama figura izrađena od aluminijuma.

Ova pešačka pasarela treba da omogući direktnu vezu Gornjeg grada sa obalom reke, dve komplementarne ali potpuno razdvojene urbane celine, navodi B92.