Uprava Filozofskog fakulteta želi deblokadu, studenti revoltirani

Samoorganizovani studentski pokret pozvao je sve koji podržavaju zahteve studenata da danas dođu na Filozofski fakultet i podrže blokadu čije je okončanje najavila Uprava tog fakulteta.

Ta studentska organizacija saopštila je danas da se jučerašnjim obaveštenjem o okoncanju blokade Dekanskog saveta Filozofskog fakulteta u Beogradu “otvoreno iskazuje represija, zarad zastrašivanja studenata koji protestuju”.

– Na osnovu neistinite tvrdnje da je ispunila zahteve, Uprava je odlučila da danas stupi u aktivnu deblokadu fakulteta protiv volje svojih studenata. Naglašavamo da je blokada miran oblik protesta, kao i da je tokom protekle nedelje broj aktivnih studenata neprekidno
rastao. Veliki broj profesora fakulteta je izrazio želju da učestvuje u alternativnoj nastavi koju studenti u protestu organizuju – navodi taj studentski pokret u saopštenju.

Studenti ističu da nastavljaju protest jer njihovi zahtevi nisu ispunjeni, kako to Uprava tvrdi.

– Jedini zahtev koji je ispunjen je omogucavanje studentima upisanim 2006. da nastave studije po tom programu. Nijedan od ostalih zahteva nije ispunjen. Samoorganizovani studentski pokret 2014 i dalje stoji pri svojim zahtevima – navodi taj studentski pokret.

Studenti pored ostalog traže upis na budžet bez daljih izdataka, da prva ispitna prijava bude besplatna, a svaka sledeća 100 dinara.

Podsetimo, studenti su Ministarstvu prosvete na protestu 15. oktobra predali svoje zahteve i dali nadležnima rok do 21. oktobra da na njih odgovore. Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni studenti najavljuju da će razapeti šatore u Nemanjinoj ulici, gde će kampovati sve do ispunjenja zahteva.

– Ako sutra ne bude odgovora na naše zahteve organizovaćemo kampovanje ispred Ministarstva prosvete – rekao je za MONDO Aleksandar Đenić iz Studentskog fronta koji nije isključio mogućnost da će studenti tražiti i ostavku ministra prosvete Srđana Verbića.

Studenti očekuju da će ih Verbić primiti, a ako se to ne desi, kažu da to znači da ministar nema sluha za studente i studentske zahteve.loading...