Uzrok trovanja dece biće poznat za nekoliko dana

Veterinarska inspekcija saopštiće u narednih nekoliko dana rezultate analize potencijalnih izazivača trovanja učenika Osnovne škole 'Stevan Sremac' u Borči, koji su u utorak primljeni u bolnicu zbog stomačnih tegoba.

– Veterinarska inspekcija izvršila je neophodne analize, a rezultati će biti poznati u narednih par dana – rečeno je agenciji Beta u toj inspekciji.

Prema rečima portparola Instituta za majku i dete Radoja Simića, jedanaestoro učenika koji su zbog stomačnih tegoba juče primljeni u tu zdravstvenu ustanovu sada je dobro i sinoć je pušteno kući.

– Srećom, reč je o lakom trovanju, uzrok ne znamo, da li je reč o hrani, soku… Uzorci se uzimaju na izvoru (u školi), mi nismo imali dovoljno materijala za to – rekao je Simić agenciji Beta.

Dvoje učenika primljeno je u bolnicu „Dr Olga Popović Dedijer”, a prema rečima načelnika te bolnice Vojislava Lekića, takođe je reč o lakšim stomačnim tegobama.

Sanitarna inspekcija juče je donela rešenje o privremenoj obustavi rada iznajmljenog objekta u školi „Stevan Sremac”, za koji se sumnja da je izvor zaraze učenika.

Inspektori su obišli i privatne objekte brze hrane u okolini škole, a na teren je izašla i epidemiološka ekipa Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Ispitano je sanitarno-higijensko stanje tih objekata i izvršen nadzor nad zaposlenima u objektima, a po dobijanju rezultata analize znaće se uzrok trovanja dece.