“VRAĆAMO SEĆANJE NA HEROJSKE DANE”: Dani slobode od 19. oktobra do 1. novembra u Beogradu

Manifestacija Dani slobode, kojom će biti obeleženo 100 godina od oslobodjenja Beograda u Prvom i 74 godine od oslobodjenja grada u Drugom svetskom ratu, biće održana od 19. oktobra do 1. novembra u glavnom gradu Srbije.

Dan oslobođenja Beograda
Dnevno.rs/Ivan Tošković

Obeležavanje godišnjica će početi 19. oktobra, multimedijalnom predstavom na prostoru oko beogradske Šećerane, nastaviće se 20. oktobra defileom gradskim ulicama na kome će biti prikazana i dva topa i 30 zastava Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, a završiće se 1. novembra ispred Skupštine grada manifestacijom povodom 100. godišnjice oslobodjenja Beograda u Prvom svetskom ratu.

Kako je na konferenciji za novinare najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ove godine će prvi put u svim školama na teritoriji grada biti pročitan proglas djacima o značaju datuma oslobodjenja Beograda 1918. i 1941. godine.

Ova godina, u kojoj obeležavamo stogodišnjicu pobede u Prvom svetskom ratu, vredna je da počnemo da obeležavamo i 1. novembar kao Dan oslobodjenja Beograda u tom ratu. Dugo je taj datum, s obzirom na žrtve i doprinos Srbije savezničkoj pobedi 1918. godine, nepravedno bio u senci obeležavanja Dana oslobodjenja u Drugom svetskom ratu – rekao je Vesić.

Po njegovim rečima, velika proslava godišnjica oslobodjenja grada u dva svetska rata predstavlja i “odgovor” onima koji pokušavaju da vrše reviziju istorije.

Najbolje ćemo se od tih pokušaja ovako braniti, čuvanjem sećanja i isticanjem da je Srbija u oba svetska rata bila na pravoj strani – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je kazao i da će Grad Beograd i Vlada Srbije otkupiti prostor beogradske Šećerane kako bi na njemu bili obnovljeni postojeći ali i izgradjeni novi objekti namenjeni kulturi, kreativnoj i IT industriji.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević najavio je da će svaki od Dana slobode biti posvećen jednoj od zemalja saveznica Srbije u dva svetska rata, medju kojima su Francuska, Rusija, SAD, Grčka, Švajcarska i Velika Britanija.

Ideja je da zajedno sa savezničkim zemljama vratimo sećanje na te herojske dane i žrtve – kazao je Nikodijević.

Reditelj Ljubiša Ristić, koji je i autor multimedijalne predstave o oslobadjanju Beograda 1944. godine, kazao je da je Šećerana jedan od retkih objekata u Beogradu koji svedoče o njegovoj burnoj istoriji u 20. veku.

Napravićemo istorijsku šetnju kroz ruševine Šećerane koja je uvek napadana i oslobadjana uz velike žrtve – kazao je Ristić dodajući da je najvažnije očuvati sećanje na oslobodioce Beograda.