Laki narkotici - 'trava' i 'spid', alkoholna pića bez akcizne markice, kao i paketi pića s markicom kojima se ne zna vlasnik ni poreklo pronađeni su u sinoćnoj kontroli jednog od popularnijih prestoničkih klubova, a koju je spovela poreska policija predvođena direktorom Poreske uprave Markom Marinkovićem.

Kontrola ovog ugostiteljskog objekta počela je jer je osoblje “uhvaćeno” da ne izdaje fiskalne račune, ali se akcija završila i privođenjem nekoliko zaposlenih zbog posedovanja lakih droga.

Iako je u klub sinoć ušlo oko 15 pripadnika poreske policije i interventna jedinica beogradske policije, gosti se nisu uzrujavali, niti su prekidali zabavu.

Poreska ekipa je temeljno, nekoliko sati pregledala dokumentaciju i fiskalne kase.

Tokom kontrole ovog kluba, nađene su veće količine pića za koje se ne zna poreklo, a kako se u prvi mah učinilo, niko od suvlasnika ne priznaje ni vlasništvo, nađene su i lake droge, nepravilnosti u izdavanju fiskalnih računa.
– Večeras smo uradili temeljnu kontrolu evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa u saradnji sa beogradskom policijom. Zatekli smo i osobe koje su u svom posedu imale narkotike, a koje su policajci priveli u službene prostorije MUP-a – rekao je Marinković reporteru Tanjuga.

On je naveo da je ekipa poreske i beogradske policije u istom klubu pronašla i alkoholno piće bez akciznih markica, kao i veće količine alkoholnih pića sa markicom i sokova. Međutim, dogodilo se i to da nijedan od suvlasnika prostorija u odvojenim izjavama ne priznaje da je to piće njegovo.
– Budući da je objekat u kojem je to nađeno u sklopu lokala, uzimaju se izjave od osoba koje su tu zaposlene kako bi se ustanovilo njihovo poreklo i osnov robe iz skladišta. Međutim, u izjavama, suvlasnici negiraju povezanost s tim pićem koje je zatečeno bez ikakve računovodstvene dokumentacije –  rekao je direktor Poreske uprave.

Prema njegovim rečima, kontrola ovog noćnog kluba je još jedan od primera da saradnja državnih organa daje rezultate u cilju smanjivanja sive ekonomije.

On je najavio i da će u narednom periodu biti uvedena i aktivna dežurstva u poreskoj policiji kako bi se kontrole ugostiteljskih lokala sprovodile svako veče.
– Pripadnici poreske policije imaju status ovlašćenih službenih lica i poseduju deo policijskih ovlašćenja. S tim u vezi planiramo da im uvedemo aktivna dežurstva, kako bi svaki dan u toku radnog vremena, ali i vikendom, kontrolisati objekte –  najavio je Marinković.

On je takođe rekao da je u planu da se, zbog opasnosti u kojoj bi pripadnici poreske policije mogli da se nađu tokom obavljanja kontrola, oni naoružaju.
– Plan je da se, u saradnji sa drugim državnim organima, a pre svega MUP-om Srbije, jedan manji deo pripadnika poreske policije naoruža. Naravno, uz prethodno sprovedene psihološke testove, obuku za rukovanje vatrenim oružjem… Potrebno je da ih naoružamo, u smislu odbijanja pretnji i napada koji bi mogli uslediti tokom obavljanja njihovih dužnosti i obaveza – rekao je direktor Poreske uprave.

Marinković je podsetio da u Upravi carina postoji jedna organizaciona jedinica koja se bavi sličnim aktivnostima kao i poreska policija, a koja je opremljena terenskim vozilima, taktičkim uniformama i službenim naoružanjem.
– Budući da smo prethodne godine intenzivirali borbu protiv sive ekonomije, organizovanog krriminala i korupcije, navedena oprema i naoružanje su nam neophodni kako bismo se suočili sa rizicima koji se svakodnevno pojavljuju –  ukazao je direktor Poreske uprave.loading...