BEOGRAĐANE ČEKA SPEKTAKL: Evo kako će izgledati otkrivanje spomenika Stefana Nemanje

Otkrivanje najvećeg spomenika u Srbiji blagoslovila je i SPC.

Beoinfo

Srpska pravoslavna crkva blagoslovila je otkrivanje velelepnog spomenika Stefanu Nemanji i posle svečane ceremonije otkrivanja monumenta na Savskom trgu tačno u 21 čas oglasiće se crkvena zvona u celom Beogradu.

Državnoj svečanosti povodom zvaničnog predstavljanja obeležja osnivaču srpske države prisustvovaće i brojni crkveni velikodostojnici, kao i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Spomenik impozantnih dimenzija napravljen je u bronzi i delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a iz Moskve je u srpsku prestonicu dopreman sukcesivno, u delovima.

Na montiranju spomenika, koje je počelo u avgustu prošle godine, učestvovalo je oko deset ruskih majstora, uz domaće radnike koji su bili zaduženi za rekonstrukciju samog trga.

Spomenik je visok 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje, težak je oko 80 tona, a postament predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom, jer su oko žezla spomenika namontirani fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju delove iz života Stefana Nemanje.

Plato oko spomenika popločan je kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronadjene tokom radova u neposrednoj blizini Savskog trga.

Spomenik koji je postavljen, razlikuje se od onog koji je pobedio na konkursu, jer Stefan Nemanja sada umesto krsta, u jednoj ruci drži mač, što je profesor Sima Avramović objasnio time da je Stefan Nemanja bio osnivač srpske i državnosti i duhovnosti, ali da je ipak prevagnula ideja državnosti koja se nije postizala ruskim krstom već, kao i uvek, mačem.