Beograđani, obratite pažnju! Uskoro stižu kazne za buku, meriće se specijalnim aparatom

Od danas Komunalna milicija počinje sa merenjem i kontrolisanjem nivoa buke u Beogradu. Cilj je, kako kažu, da građani imaju miran san.

Beograd
pixabay.com

Rajko Šekularac, rukovodilac sektora unutršnje kontrole Komunalne milicije kaže za RTS da će se buka meriti posebnim aparatom i da tokom dana ona iz ugostiteljskih objekata ne bi smela da pređe 60 decibela. Za prekoračenja su predviđene i kazne.

Rajko Šekularac, rukovodilac sektora unutršnje kontrole Komunalne milicije izjavio je u Jutarnjem progamu RTS-a da će se buka meriti aparatom, akreditovanim i sofisticiranim uređajem renomiranog danskog proizvođača.

– Način merenja je određen Odlukom o načinu merenja buke gde će se sa referentnih tačaka i mesta ispred objekata meriti buka. U odnosu na prekoračenja će se Komunalna milicija i ponašati. Ili će izdati prekršajni nalog ili upozoriti lice, ali i najdrastičnije mere – privremeno oduzumati emitere buke, miksete i slično ili inicirati kod inspekcije i zabrana obavljanja delatnosti određenog objekta – rekao je Šekularac

Prema njegovim rečima, osnovni preduslov je akustičko zoniranje grada.

– U zavisnosti od toga da li se buka meri danju ili noću ona može da bude od 35 do 60 decibela. Postoji šest zona u odnosu na koje je Grad i podeljen, i shodno tome je zoniranje i izvršeno – kaže Šekularac.

Preko dana, dodaje, buka ne bi smela da pređe 60, a noću 50 decibela.

– Svakodnevno dobijamo prijave iz te oblasti, a do sada nismo imali normativu i bili smo nemoćni. Mi smo se pripremili za ovo i u pogledu ljudi i u pogledu tehnike. Komunalni milicioneri su prošli različite obuke da bi danas izašli na teren i reagovali. Apelujem na ugostitelje da sve aktivnosti upodobe pravu građana na normalan i miran san da svoje objekte zvučno izoluju da ne bismo morali da reagujemo – naveo je Šekulara.

Što se tiče buke iz ugostiteljskog objekta, građani bi, napominje, trebalo da se obrate isključivo Komunalnoj miliciji.

– Mi svakodnevno primimo na desetine prijava iz oblasti buke. Ovo ovlašćenje se odnosi isključivo na buku iz ugostiteljskih objekata, a ne na buku iz stambenih objekata. To je neki drugi delokrug rada, to nije predmet analize i kontrole Komunalne milicije u ovom trenutku – zaključio je Šekularac.