BEOGRAĐANI, OD SADA ĆETE SE OVDE PARKIRATI! Evo kako izgleda rekonstruisana garaža na Obilićevom vencu (FOTO)

Garaža
Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski menadžer Goran Vesić, glavni gradski urbanista Milutin Folić prisustvovali su otvaranju rekonstruisane garaže „Obilićev venac”.

 

– Kao što smo i obećali danas otvaramo rekonstruisanu garažu na Obilićevom vencu, još jedan lep i veoma važan događaj za sve Beograđane jer se radi o jednoj od najmodernijih i najlepših garaža u ovom delu Evrope. Ovo je prva garaža koja je dobila sertifikat „smart park”, prva garaža koja ima solarne panele na vrhu kako bi sama proizvodila energiju, prva garaža u našoj zemlji koja ima šest punjača za elektro automobile – rekao je gradonačelnik i dodao da ova garaža ima i energetski efikasno LED osvetljenje.

On je naglasio da mu je posebno drago što se ova garaža arhitektonski potpuno uklopila sa rekonstruisanom ulicom Maršala Birjuzova, sa rekonstruisanim Obilićevim vencem i što je u ovom delu grada sada raj za pešake.

– Građanima ovog dela Beograda izašli smo u susret i kroz poseban program im obezbedili 217 parking mesta na dva sprata na vrhu, i na taj način im rekli jedno veliko hvala za strpljenje koje su imali u proteklih 14 meseci dok se gradila ova garaža i pokazali da u direktnoj komunikaciji sa njima možemo da donosimo zajedničke odluke i tako rešimo njihove probleme i ulepšavamo naš grad – izjavio je Siniša Mali i dodao da je ovo prvi korak u rešavanju problema vezanih za parkiranje u centru grada.

Prema njegovim rečima na sledećoj Skupštini grada biće i odluka o javno-privatnom partnerstvu za četiri nove podzemne garaže, na Kosančićevom vencu, Studentskom trgu, Trgu republike i u Kosovskoj ulici.

– Očekujem da ćemo polovinom naredne godine krenuti da gradimo te garaže ovde u centru, što nam onda otvara vrata za pretvaranje Studentskog trga i Vasine ulice u pešačku zonu. Sledeće godine radimo rekonstrukciju Trga republike, rekonstrukciju podzemnih prolaza na Terazijama, Terazijskog platoa i Bezistana. Iz godine u godinu Beograd postaje veliko gradilište. Ulica cara Lazara i deo kod Narodne banke biće gotovi u narednih nekoliko meseci, i time ćemo zatvoriti radove na rekonstrukciji tog dela pešačke zone – rekao je Mali.

 

Radovi na Kosančićevom vencu trajaće do oktobra, novembra, i kad budu gotovi to će biti jedan od najlepših delova grada.

– Polako ali sigurno uži deo grada pretvaramo u pešačku zonu, a s druge strane sređujemo i fasade, ulice, probleme parkiranja u gradu i na taj način ulepšavamo naš grad i pravimo jednu lepu osnovu za bolju budućnost nas i naše dece – poručio je gradonačelnik.

Gradski menadžer Goran Vesić je rekao da je pored pogodnosti za stanare, Grad korisnicima usluga parkiranja obezbedio korišćenje parking mesta od 17 časova do ujutru po ceni od 4 hiljade dinara.

– Već imamo dvadeset zahteva za takva parking mesta. Ono što je najvažnije ukinuli smo 115 parking mesta na ulici gradeći pešačku zonu a otvorili 217. Do juče smo potpisali 77 ugovora, imamo 92 zahteva i 20 za noćna parkiranja – pojasnio je Goran Vesić.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je rekao da je cilj da se pešačka zona spoji sa priobaljem i da se na taj način Beograd konačno spusti na reke.

– U oktobru se otvara garaža ispod tržnog centra Rajićeva i to je 450 novih podzemnih parking mesta u centru grada, a sa novih dvesta parking mesta u ovoj garaži to će biti ukupno 650 parking mesta, dok je sa površine ukinuto 118 mesta za parkiranje – izjavio je Milutin Folić.

 

Parking objekat na Obilićevom vencu sada ima ukupno 804 parking mesta na 20.000 kvadrata. U garažu se ulazi samo iz Ulice maršala Birjuzova, iz koje su otvorena dva ulaza i dva izlaza. U okviru ove rekonstrukcije, ugrađen je lift, koji će značajno olakšati kretanje objektom, naročito osobama sa invaliditetom, za koje su obeležena i posebna parking mesta. Postavljeno je i 40 parking mesta za bicikle, a postoji i mogućnost iznajmljivanja dvotočkaša za korisnike, koji parkiraju svoja vozila u ovoj garaži.

Stanarima pešačke zone, kao i svim dosadašnjim korisnicima povlašćenih parking karata za parkiranje u crvenoj zoni, uz mesečnu kartu za crvenu zonu omogućeno je i parkiranje u većem delu žute zone, koja se na nju „naslanja”.