Beograđani, ovo treba da znate: Evo šta je dozvoljeno UNETI NA GRADSKE BAZENE

Bazen
Wikipedia/ub2009.org

Na gradskim plivalištima zvaničan propis o donošenju hrane poštuje se samo u ekstremnim slučajevima. Zaposleni na "Olimpu" obavezno oduzimaju alkohol.

 

Pravilo da hrana ne može da se unosi u prestoničke bazene važi već godinama. Ipak, to se ne odnosi na grickalice, flaširanu vodu i sendviče. Kako kažu nadležni sa ovih letnjih kompleksa, samo ukoliko posetioci imaju očiglednu nameru da spremaju obrok na plivalištu, prinuđeni su da ih u tome spreče, jer – nisu na plaži!

– Spremila sam sinu sendvič kako bi imao šta da prezalogaji tokom boravka na bazenu “Olimp” – uznemireno nam je ispričala Slavica. – Kada je došao kući rekao mi je da su mu hranu oduzeli na ulazu, jer je zabranjeno njeno unošenje. Takođe, obezbeđenje mu je uzelo i flašicu vode.

Iz Sportskog centra “Olimp” navedenu situaciju odlučno demantuju, uz objašnjenje da reaguju samo u ekstremnim slučajevima.

– Mi nemamo nikakva ovlašćenja da proveravamo torbe posetiocima – kaže Marija Rajković iz sportskog centra “Olimp”. – Praksa da se ne unosi hrana postoji, ali to se poštuje isključivo ukoliko vidimo da je neko od sugrađana poneo korpu sa hranom, ili pune kese sa pijace. U tom slučaju, hranu ostavljamo na blagajni, pa vraćamo po izlasku sa bazena. Takođe, na ulazu oduzimamo staklenu ambalažu, iz bezbednosnih razloga. Tokom noćnog kupanja, alkohol je strogo zabranjen i reagujemo ukoliko neko proba da ga unese.

CENE SLIČNE ONIMA U GRADU

Gotovo na svim plivalištima, sugrađani glad mogu da utole picama, hot-dogovima, krofnama i sladoledima. Cene su uglavnom slične onima u gradu, pa je, primera radi, na novobeogradskim bazenima “11. april”, za parče pice ili hot-dog potrebno izdvojiti 120 dinara, dok krofna košta 100 dinara. S druge strane, na privatnim bazenima, osim skoro duplo skuplje ulaznice, cena pola litre vode je 150 dinara, sok košta 200, dok je pljeskavica 300 dinara.

I sa bazena “Milan Gale Muškatirović” kažu da niko ne kontroliše šta se unosi na plivalište, ali građani su savesni, pa je primetno da nema “svega i svačega” kao

prethodnih godina, kada su se pojedinci ponašali kao da su došli na plažu.

– U okviru objekta imamo zakupce lokala koji prodaju i hranu i piće – napominju sa ovog dorćolskog kupališta. – Promet im je zadovoljavajući i sugrađani se ne žale na cene. Sa unošenjem grickalica, voća i sokova nemamo problem. Roditelji sa malom decom takođe donose posebne namirnice za njih, i to je potpuno u redu.

NE GLUMIMO POLICAJCE

Prema rečima Bobana Kasuma, upravnika otvorenih bazena na Košutnjaku, do sada nije bilo ekstremnih slučajeva kada je bilo potrebno da se reaguje oduzimanjem hrane i pića.

– Ne znamo šta bismo sa tim što oduzmemo. Svi mogu da ponesu hranu za svoje potrebe. U našem je interesu da nam se posetioci opet vrate, i izigravanjem policajca ne želimo da oteramo građane koji su birali naš objekat da se rashlade i platili ulaznicu. Naravno, neprihvatljivo je da neko dođe sa gajbama pa da preprodaje, ali do sada nismo imali takvih situacija – kaže Kasum.loading...