BEOGRAĐANI, PAZITE GDE PIJETE: Ispravne samo 3 gradske česme sa izvorskom vodom

Delijska česma
Wikipedia/PetarM

Izvorsku vodu u "sirovom" stanju Beograđani mogu da piju samo na tri javne česme - Sveta Petka na Kalemegdanu i u Rakovici, kao i na Topčiderskoj česmi, pokazuje poslednja analiza kvaliteta vode koju je uradio Gradski zavod za javno zdravlje.

 

Od 15 kontrolisanih česama, na trećini, odnosno na pet, voda nije fizičko-hemijski ispravna, dok je na čak deset nađena bakteriološka zagađenost.

 
U Gradskom zavodu za javno zdravlje navode da se radi o izvorskoj vodi koja ne prolazi tretman prečišćavanja i završne dezinfekcije, pa su najčešći problem mikrobiološka neispravnost, kao i fizičko-hemijska odstupanja.

Na osnovu rezultata ispitivanja koja sprovodi GZZJ i stanja na terenu, Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja donosi rešenja o zabrani korišćenja vode za piće, na osnovu kojeg lokalna samouprava ili nadležno javno komunalno preduzeće postavlja tablu sa obaveštenjem da voda nije za piće.

Nažalost, postoji problem sa nesavesnim građanima koji skidaju table sa obaveštenjem da voda nije za piće i čime mogu ugroziti ostale potencijalne korisnike vode sa javnih česama. Razlozi lošeg stanja u pogledu ispravnosti izvorske vode sa javnih česama leže u činjenici da za većinu objekata nisu ustanovljene zone sanitarne zaštite, da ne postoje vlasnici koji bi brinuli o uređenju, odnosno održavanju ovih objekata, kao i da ima sugrađana koji ne postupaju u skladu sa osnovnim načelima higijene prilikom korišćenja ovih česama –  naglašavaju u GZZJ.

Voda nije za piće

Javne česme sa kojih ne treba piti vodu jer je zagađena su – Hajdučka česma, Miljakovački izvor, Sakinac, Kakanjska, Pašina česma dva, Milošev konak, Bele vode, Zmajeva česma, Višnjica, Točkić Barajevo i Higijenski zavod Grabovac.

Činjenica je da veći broj javnih česama godinama unazad nije održavan u građevinsko-tehničkom pogledu, a što bi podrazumevalo redovno čišćenje i dezinfekciju kaptaža i održavanje okolnog prostora, sve to utiče da kvalitet izvorske vode na teritoriji Beograda bude izuzetno promenljiv i nestabilan, navode u GZZJ.

–  Postoji i više od 120 česama sa vodom za piće iz distributivne mreže gradskog vodovoda koja je prerađena, prečišćena, hlorisana. One se, uglavnom, nalaze u blizini škola, gradskih parkova, i u zonama šetališta kao što su one u Knez Mihailovoj ulici, Bulevaru kralja Aleksandra. Kontrola vode sa javnih česama povezanih na gradsku distributivnu mrežu radi se u sklopu redovne kontrole kvaliteta vode za piće iz beogradskog vodovoda – napominju u ovoj ustanovi.loading...