BEOGRAĐANI PAŽNJA! U ovim delovima grada ima najviše KRPELJA

Kosutnjak
Dnevno.rs

Visoke temperature izmamile su na gradska izletišta i u parkove Beograđane, ali i parazitske napasti - krpelje. Tokom proteklog vikenda veliki broj građana zatražio je pomoć lekara, a i telefoni savetovališta za lajmsku bolest su se usijali.

 

Iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju kažu da nema razloga za paniku nema, ali savetuju građanima oprez i zaštitu prilikom boravka u prirodi, posebno na području Avale i Košutnjaka, jer je tamo situacija najkritičnija.

 
– Brojnost se nije povećala u odnosu na prošli mesec iako je ovaj period kada je prisutnost krpelja najveća. Najkritičnije su šumske površine na Avali i Košutnjaku, a delovi grada koji se redovno kose i održavaju nisu ugroženi – kaže Radmila Zlatić Sibinović, biolog.

Specijalista opšte medicine Doma zdravlja “Voždovac” napominje da je sezona krpelja s početka proleća do kasne jeseni.

– Ovih dana nam se masovno javljaju sa ujedom krpelja. Najvažnije je pažljivo ukloniti krpelja, a potom primiti adekvatnu terapiju kao zaštitu, jer su vrlo često zaraženi. Ne treba paničiti, već pri povratku iz šetnje po prirodi neophodno je temeljno prekontrolisati kožu, a vlasnici treba detaljno da prekontrolišu kućne ljubimce – kaže doktorka.

Najezda traje do jula

Iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju ističu da su najkritičniji meseci april, maj i jun. Tokom jula, kada nastupi sušni period i temperature preko 30 stepeni smanjiće se aktivnost krpelja.

Pri Zavodu za javno zdravlje postoji savetovalište za lajmsku bolest, u kom je u aprilu registrovano 11 zaraženih.