Glavni emiteri zagađenja su automobili, a jedan od najprometnijih delova grada je upravo Slavija, naročito kod kružnog toka.

 

Prema podacima objavljenim u statističkoj publikaciji “Beograd u brojkama”, najzagađeniji vazduh zabeležen je na Trgu Slavija i u Bulevaru despota Stefana, dok stanari Bulevara vojvode Mišića trpe najveću komunalnu buku, objavio je Blic.

Nivo zagađenosti vazduha na Slaviji, po podacima iz 2015. godine, bio je zabrinjavajući, najpre zbog količine sumpor-dioksida, koji je tokom sedam dana merenja bio blizu godišnje granične vrednosti.

U tom periodu je na Slaviji izmereno 47,5 mikrograma po metru kubnom sumpor-dioksida, dok godišnja granična vrednost te štetne materije iznosi 50 mikrograma po metru kubnom.

– Glavni emiteri zagađenja su automobili, a jedan od najprometnijih delova grada je upravo Slavija, naročito kod kružnog toka. Tačka merenja u Bulevaru despota Stefana, gde je najveća koncentracija azotnog oksida u vazduhu, svake godine pokazuje vrednosti iznad proseka, takođe zbog velike gustine saobraćaja. Zagađenost vazduha je povećana na nivou celog Beograda – objašnjava Tihomir Popović, načelnik Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine.

Opadanju kvaliteta života u Beogradu doprinosi i komunalna buka. Kao najkritičnija tačka te pojave označen je Bulevar vojvode Mišića, čiji stanovnici se tokom dana bore sa 75,2 decibela. To je nivo buke koji za više od 10 decibela prelazi dozvoljenu vrednost (65 decibela).loading...