Letnji režim vožnje ne ide u prilog žiteljima prigradskih opština. Na beogradskim drumovima do septembra saobraća skoro 300 vozila manje...

 

I ove godine letnji red vožnje najviše će pogoditi stanovnike prigradskih opština. Tako će meštani opštine Sopot od danas ostati bez poslednjeg večernjeg polaska, odnosno autobusa kojim su se u 22.30 vraćali kućama nakon rada u drugoj smeni, pišu Večernje novosti.

“Linija 465 za Sopot auto-putem ionako ima malo polazaka”, priča Aleksandra Kojić.

“Razumem potrebu da se izbace neki polasci sada kada đaci ne putuju za Beograd, ali ovaj polazak je “radnički”. Mnogo nas radi do 22 časa i ovo je jedini polazak kojim možemi kući”, objašnjava ona.

Iz Direkcije za javni prevoz navode da su najviše proređene one linije za koje je utvrđeno da u letnjim mesecima imaju znatno manji broj putnika.

“Izradom novih redova vožnje uzeto je u obzir da jedna linija može da opsluži više naselja u približnom vremenskom intervalu, tako da stanovnici Sopota mogu koristiti liniju 491 Beograd – Ralja – Sopot – Mladenovac sa polaskom u ponoć iz Beograda”, navode iz Direkcije.

“Prošlogodišnjom redukcijom ovaj polazak takođe je bio uvršćen u letnji red vožnje, tako da ova režimska izmena nije novina”, dodaju oni.

 Iako su prošle godine autobusi koji voze do Ade saobraćali petkom, subotom i nedeljom, ove godine voziće samo vikendom. Sugrađane će na Savsko jezero prevoziti po dva vozila ADA 1, 2, 3, 4, 5 od 9 do 15 časova, dok će od 15 časova na svakoj liniji voziti po četiri vozila.

Linija 303 do Zaklopače, od juče saobraća redovnom trasom od Ustaničke do Vrčina. Ipak, meštani se žale da je ceo sat, koliko se čeka na autobus, predugo.

“Vozila su u špicu saobraćala na 30 minuta, a vikendom na 40”, navodi Slobodan Sapundžić i dodaje da sada dolaze na sat vremena, što je, kako kaže, predugo.

Do Sopota se ukidaju samo dva polaska, pa se postavlja pitanje zašto je taj poslednji izbačen. Letnjim režimom oštećeni su i Mladenovčani kojima se tokom jula i avgusta ukidaju 22 polaska radnim danima.

Na beogradskim ulicama od danas će biti 15 do 20 odsto manje autobusa. Tako će od 1.300 vozila koja inače saobraćaju, sada voziti 1.017. Izmena na linijama poput 106, 107, 534… neće biti.

Na linijama na kojima saobraća više od 30 vozila, poput 23, 31, 83, biće “skinuto” nekoliko autobusa. Tako će na liniji 16 saobraćati dva vozila manje, a na liniji 95 čak 7.

Skoro 300 vozila manje na ulicama znači da će građani na neke polaske čekati i po 30 ili 40 minuta.