BEOGRADSKA SKUPLJA OD ROKFELEROVE: Pogledajte kako izgleda JELKA OD 83 HILJADE EVRA (FOTO)

Novogodišnja jelka
Dnevno.rs

Beograd će za doček 2018. godine imati jednu od najskupljih novogodišnjih jelki na svetu, koju građani plaćaju 83.000 evra i koja je postavljena tri dana pre nego je doneta odluka o dodeli ugovora, objavio je portal Pištaljka.

 

Ilustracija/jelka od prošle godine

Skupocenu jelku je kupio Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima grada Beograda od firme “Keep light”, od koje grad godinama unazad kupuje prazničnu rasvetu i za koju je, kako je Pištaljka pisala, namešten prošlogodišnji, ali i ovogodišnji tender za novogodišnju rasvetu.

Iz Pištaljke navode da se prirodna jelka, norveška omorika visoka najmanje 20 metara ispred Centra “Rokfeler” u Njujorku bez ukrasa plaća 25.000 dolara, u Beogradu je veštačka jelka visoka 18 metara ukrašena belim lančanicama sa 200 crvenih plastičnih ukrasa i 40 ukrasnih plišanih crveno-zlatnih mašni plaćena četiri puta više.

Jelka u Beogradu, koja je s PDV-om koštala skoro 10 miliona dinara, skuplja je i od najskuplje jelke na svetu koja se nalazi u luksuznom hotelu “Emirates Palace” (Palata Emirata), koja bez ukrasa košta 10.000 dolara. Sa ukrasima od dijamanata i zlata ova jelka košta 11 miliona dolara.

Od beogradske jelke jeftinija je čak i novogodišnja jelka koja je ove godine izazvala najveću pažnju svetske javnosti, ona na Trgu Venecija u Rimu.

Da bi kupio jelku, Sekretarijat je u septembru promenio plan javnih nabavki i opredelio dodatnih 8.333.333 dinara za tu svrhu.

U novembru je raspisan tender, na kom je 18. decembra posao dobila firma “Kip lajt”.

Tri dana pre nego što je kupljena, jelka od 83.000 evra već je bila postavljena na početku Knez Mihailove ulice.

Sudeći po najnovijoj izmeni plana javnih nabavki od 5. decembra Sekretarijat za poslove odbrane vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, nastaviće raskalašno trošenje novca na prazničnu rasvetu, ocenjuje Pištaljka.

Mali: Raskidamo odmah ugovor za jelku

U međuvremenu, gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će odmah biti raskinut ugovor za novogodišnju jelku.

Kako javlja Prva, on je novinarima rekao da je i sam bio iznenađen cenom novogodišnje jelke u Beogradu i da je to previše. Posle obavljenih konsultacija vratio se u Skupštinu grada i rekao da će ugovor biti raskinut  i da građani ne plaćaju nikakve penale. O tome da li je sve bilo po zakonu, kaže, videće tek kad pogleda ugovor.

Ovom promenom povećan je budžet za kupovinu novogodišnjih lančanica za više od šest puta, sa tri miliona dinara na 19,6 miliona dinara. Tender za njihovu kupovinu je u toku.

Pištaljka podseća da je već pisala da je “Kip lajt” i u avgustu dobio posao nabavke praznične rasvete za Beograd od 170 miliona dinara na tenderu Javnog komunalnog preduzeća “Javno osvetljenje”.

To javno preduzeće tražilo je samo one ukrase kakve prodaje “Kip lajt” kao ekskluzivni distributer grčke firme “Fotodiastasi”.

Na isti način, “Kip lajt” je i prošle godine pobedio na tenderu i dobio posao vredan 143,9 miliona dinara.

Ove javne nabavke u kojima se u konkursnoj dokumentaciji koriste slike ukrasa iz kataloga određene firme i zahteva da ukrasi budu baš takvi, Uprava za javne nabavke smatra regularnim.

Tako je omogućeno da i grad Kruševac i beogradski aerodrom “Nikola Tesla” koristeći diskriminatorske kriterijume poslove nabavke dekorativne rasvete dodele firmi “Kip lajt”.