“Beogradska zima” na 23 lokacije, DOČEK NA TRGU UZ VELIKU ZVEZDU Jugoslavije (DETALJAN PROGRAM)

Grad Beograd svojim sugrađanima petu godinu zaredom organizuje „Beogradsku zimu”, koja traje ceo decembar i januar na 23 lokacije u gradu, sa preko 200 besplatnih različitih programa, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući u emisiji „Svitanje” na Televiziji „Pink”.

Beta

Mladenović je poručio da je i ove godine postavljen Trg bajki ispred Porozišta „Vuk Karadžić”, Trg otvorenog srca na Trgu republike, bioskop na otovrenom na Trgu Nikole Pašića.

– Na Trgu republike, od 20. decembra biće otvoreno i veliko klizalište, dok će u foajeu Kombank dvorane biti organizovani brojni programi. Program će se nastaviti i nakon Nove godine, kada će kod Hrama Svetog Save biti otvoreno Božićno seoce, te će tako i mlađi i odrasli sugrađani moći da učestvuju u različitim programima – rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, za proslavu dočeka Nove godine, 30. i 31. decembra, Beograđane očekuju dva velika koncerta.

Ponedeljak, 30. decembar 2019.
20-20.30h Vuk Mob
20.30-21h Angelina
21-21.30h Gazda Paja
21.30-22.30h Sara Jo
22-22.30h Mili
22.30-23h Senida
23-23.45h Cobi
00-01h Rasta
01-02h MS Stojan

Utorak, 31. decembar 2019.
20-21.30h DJ Đuka
21-22.30h Maja Berović
22.45-00.30 Lepa Brena
00.45-02h Kiki i Piloti

– Očekujemo rekordnu posetu turista tih dana, jer je program sjajan i verujem da će muzičke zvezde kao što su Lepa Brena, Maja Berović, Kiki Lesandrić i drugi, dodatno ulepšati i zagrejati atmosferu. U prigradskim opštinama takođe će biti organizovani događaji, a zasijaće i ovi delovi grada, koji su skoro potpuno rekonstruisani. Otvaraju se i nove scene, kao što će to biti slučaj sa Parkom vojvode Vuka – rekao je on.

Mladenović se osvrnuo na događaj otkrivanja spomenika Nikolaju Krasnovu, za koji kaže da je zaokružio odavanje počasti ovoj značajnoj ličnosti za Beograd.

– Krasnov je dobio ulicu u našem gradu, zatim i spomen-ploču, a sada i spomenik u Malom Tašmajdanu, prekoputa Arhiva Srbije, koji je takođe njegovo delo. On je posle emigracije iz Rusije došao u Srbiju i doprineo da se naša zemlja posle Velikog rata dodatno razvije – podsetio je pomoćnik gradonačelnika i dodao da je ovo mali dug onome što je on učinio za našu prestonicu.

Govoreći o delima Krasnova, Mladenović je istakao da je ovaj veliki arhitekta radio na projektovanju mnogih zgrada i eneterijera.

– Ruski umetnik je čak organizovao i uredio sahranu kralja Aleksandra Karađorđevića, pa i česme koje su označavale put povlačenja našeg naroda preko Albanije do Krfa. Mi smo mu naparivili spomenik u belom kamenu, u sedećem položaju za stolom, i vrlo je neobičan kao takav. Nebojša Savović Nes, autor spomenika, želeo je da prikaže arhitektu kako stvara ideje, kojih je imao pregršt – naveo je Mladenović i dodao da otkrivanje ovog spomenika ima značaja pri utvrđivanju već odličnih veza sa ruskim narodom.

On je napomenuo da je u ponedeljak, u okviru programa otkrivanja spomenika, odigran i jedan kratak dramski prikaz u Starom dvoru o njegovom životu, ali i opštenju sa tadašnjim vlastima.

– Po tekstu Milovana Vitezovića prikazano je koliko je on bio značajan u to vreme, upućen u zbivanja u našem glavnom gradu, ali i koliko su ga cenili. On je komunicirao sa kraljem, ministrima, danas važnim srpskim istorijskim ličnostima. Krasnov je postavio postulate u razvoju srpskog i beogradskog urbanizma, planiranja i arhitekture – zaključio je Mladenović.