IZ ŽIVOTA BEOGRADSKIH BAKA: Penzionerka Poleksija ima rešenje za vaše NOVČANE PROBLEME

Beogradske bake
Dnevno.rs/Kolaž

Beogradske bake su posebna vrsta baka. Osim što su naše i što ih volimo više od svih ostalih baka, one su, po mišljenju mnogih, savršena kombinacija nežnosti, stila, manira, domaćice i dame. Zato smo rešili da ih potražimo i da ih zamolimo da nam pričaju o svojim verovanjima, iskustvima, ljubavima ili problemima... sve to kako bismo se ugledali na njih.

  

Narodna verovanja oduvek su bila zabavna tema za razgovor sa svima, ponajviše sa starijima. Bake i deke se najbolje sećaju svega što su im stari nekada govorili, pa su zato idealni sagovornici za ovu temu.

Iako odavno znamo da ćemo dobiti neki novac ako nas svrbi levi dlan, jedna beogradska baka otkrila nam je šta treba u tom trenutku da uradimo, ali i šta se dešava ako zasvrbi drugi dlan.

Kako nam je rekla baka Poleksija (82) koju smo uprkos hladnoći i snegu zatekli kako šeta kroz Tašmajdanski park, njoj je ovo ispričao njen otac, a njemu njegova baka. Baka Pola, kako nam je rekla da je oslovljavamo, kaže da se trudi da i svoje unuke Milana (28) i Ranka (22) navikne da izgovaraju i rade sve što treba, kako ne bi ostali švorc.

Naime, ova sugrađanka nam je potvrdila da svrab na levom dlanu znači da ćemo dobiti novac, ali i da to nije dovoljno!

Kad te zasvrbi leva ruka, moraš da protrljaš dlan po glavi i kažeš: “Koliko vaškica, toliko parica”, iako nemaš vaške – kaže uz osmeh baka Pola.

Međutim, karambol nastaje kad nas zasvrbi desni dlan. Sasvim suprotno levom – to je znak da ćemo ostati bez para.

Ako te svrbi desni dlan pare će negde otići. U najmanju ruku moraš da platiš račune, a verovatno će te zadesiti neki još veći baksuz, pa ćeš plaćati popravke i majstore i, ne daj Bože, lekare. Zato moraš da protrljaš desni dlan po butini, kod džepa, da ostane novac kod tebe – otkriva baka Poleksija.

Sad znate šta vam je činiti kad vas zasvrbe dlanovi, a usput pohitajte kod svojih baka, deka, rođaka, komšija i pitajte ih da vam pričaju o narodnim verovanjima koje su im njihovi stari pripovedali. I, naravno, prenesite nam šta su vam rekli! 😉