Dok ne dočekamo "najveću fontanu u Beogradu" - onu koja se zida na Slaviji, odlučili smo da Beograđane podsetimo na neke druge prelepe vodoskoke koji već decenijama krase našu prestonicu.

 

Izgradnja najveće fontane u Beogradu, na Trgu Slavije, vredna 254 miliona dinara, već uveliko traje. Nadležni obećavaju da će prečnik ovog “vodenog džina” biti 32, a visina vodoskokova do neverovatnih 16 metara!

Imaće posebne softvere koji će praviti određene slike, biće to muzička fontana i takođe će posedovati program koji će reagovati u slučaju vetra, odnosno, smanjivaće i povećavati mlaz i visinu vodoskokova kako se ne bi ometao saobarćaj. Zvuči sjajno, zar ne?!

Međutim, “nešto novo” ne bi trebalo da nas navede da zanemarimo ono što naš glavni grad krasi već decenijama! Upravo, iz tog razloga odlučili smo da vam izdvojimo nekoliko najlepših prestoničkih fontana koje nijedna novogradnja ne može da zameni jer duh starog Beograda, koji svi volimo, u ovim fontanama živi i živeće zauvek…

FONTANA NA TRGU NIKOLE PAŠIĆA

 

Foto: Wikipedia/Lošmi

Priča o fontani na Trgu Nikole Pašića neodvojiva je od priče o jednoj drugoj fontani koja se nalazila u njenoj neposrednoj blizini – onoj koja je nekada postojala na Terazijama. Ona je izgrađena 1927. godine, ali danas više ne postoji. Uklonjena je 1947. prilikom rekonstrukcije trga. Tada se i rodila ideja da se umesto na Terazijama, fontana podigne u blizini, na nekadašnjem Trgu Marksa i Engelsa, danas Trgu Nikole Pašića.

Sagrađena je 1959. godine, a “krivac” za jednu od najlepših fontana u Beogradu je Hranislav Stojanović. Deo fontane su dve česme s pijaćom vodom. 

Čitav trg formiran je posle Drugog svetskog rata, kad su porušene stare zgrade, premeštena tramvajska okretnica, uklonjene ograde ispred bivše dvorske bašte i Narodne skupštine, i podignute nove zgrade među kojima su Dom sindikata, zgrada gradske uprave, Investiciona banka i druge…

FONTANA NA TRGU REPUBLIKE

 

Beograđani se, baš kao i turisti, najčešće okupljaju na Trgu Republike. To je mesto za kafe, susrete, revolucije, proteste, jubileje i proslave. Upravo tu, nalazi se Fontana ispred Kulturnog centra Beograda sastavljena od jakih mlaznica koje zasipaju vodeni bazen.

Tu je uvek ugodno stati i posmatrati strujanje vode, igranje dece, koje tu uvek ima, a ova popularna fontana posebno je “živa” kada maturanti završavaju osnovno i srednje školovanje.

FONTANA ŽENA SA ŠKOLJKOM

Prolaz koji spaja Trg Nikole Pašića i Terazije napravljen je nakon Drugog svetskog rata sa idejom da bude kulturni i turistički centar Beograda – pokriveni trg gde bi ljudi mogli da predahnu i odmore se od gradske gužve.

Iz istog razloga je i čuveni prestonički arhitekta Vladeta Maksimović osmislio kružni trg sa mrežastim krovom na čijoj sredini je 1959. godine postavio fontanu sa bronzanom skulpturom Aleksandra Zarina – “Devojka sa školjkom”. Fontana je visoka dva metra i sastoji se od bronzane skulpture žene sa školjkom u ruci iz koje teče voda, a odozgo kroz rešetkasti svod obliva je sunčeva svetlost. Čitavo mesto nazvano je Bezistan, po uzoru na pokrivene tržnice kakve postoje u islamskom svetu.

Zašto Bezistan propada možete saznati KLIKOM OVDE!

FONTANA IZMEĐU DVA DVORA

Fontana između dva dvora možda je najotmenija fontana u strogom centru grada i podseća na stara vremena. Okružena cvećem i osvetljena podvodnim reflektorima koji je noću čine još mističnijom, ona opominje na istorijski značaj zdanja kojima je okružena. 

Nalazi se na mestu nekadašnjeg vodoskoka koji je tu postojao 1935. godine, ali je porušen nakon uspostavljanja republike. Trag cevi slučajno je otkriven prilikom uređenja parka, a fontana je rekonstruisana na osnovu arhivskih fotografija.

FONTANA DEVOJKA S KRČAGOM

U sklopu rekonstrukcije Pionirskog parka 2011. godine ponovo je postavljena fontana “Devojka s krčagom”.

Ova skulptura neoklasicističkog stila delo je nepoznatog autora i nastala je 1965. godine, a rekonstrukcija ovog vodoskoka trajala je tri meseca.

FONTANA KOD HRAMA SVETOG SAVE

 

Fontana kod Hrama Svetog Save, foto: Dnevno.rs/Petar Marković

Jedna od najimpresivnijih beogradskih fontana nalazi se na Vračarskom platou,
ispred Hrama Svetog Save.

Čitav Vračarski plato delo je arhitekata Đorđa Bobića i Vladimira Macure. Napravljena je ravna fontana od kamena i stakla površine 400 kvadratnih metara, projektovana tako da zimi, kad nema vode, po njoj može da se hoda.

FONTANA “Borba”

Fontana Zlosretni ribar, foto: wikipedia.rs

Ukoliko ste nekada šetali Velikim Kalemegdanom i prošli pored kružne aleje u čijem centru se nalazi Fontana “Borba”, možda ste se zapitali koja se priča krije iza hladne bronze u vidu skulpture koja prikazuje ribara koji se bori sa zmijom.

Rad istaknutog vajara Simeona Roksandića fontana “Borba” sa skulpturom “Ribar sa zmijom” jedna je od najznačajnijih vajarskih dela među beogradskim vodoskocima. Sama skulptura je urađena u bronzi, visine 150 centimetara i ističe se kao jedan od najlepših spomenika na prostoru Kalemegdanskog parka.

Više o ovoj fontani, ali i priči koja prati skulpturu u njenom centru možete saznati KLIKOM OVDE!

FONTANA ISPRED PALATE SRBIJE

Jedna od najvećih fontana jeste ona ispred zgrade nekadašnje federalne vlade, odnosno Palate Federacije. Danas se ova zgrada zove Palata Srbije, a ispred nje je prava “mega-fontana”.

Sve lepote ove fontane možete pogledati u ovom videu:

TAŠMAJDANSKA MUZIČKA FONTANA

Tašmajdanski park u današnjem obliku postoji od 1954. godine, a rekonstruisan je 2011. godine zahvaljujući vladi Azerbejdžana koja je donirala dva miliona evra za obnovu. Za obnovu Tašmajdanskog parka angažovani su Arhitektonski fakultet i profesor arhitekta Jovan Mitrović, koji je s azerbejdžanskim arhitektom Eldarom Gusejnom uradio projekat.

Tom prilikom Beograd je dobio i svoju prvu muzičku fontanu. Naime, neposredno oko fontane nalaze se zvučnici na kojima se pušta klasična muzika uz koju slapovi vode osciluju. Ventili se otvaraju i zatvaraju sa ritmom muzike, a u suton se pali i osvetljenje fontane koje menja boju. 

Ovo su neke od najlepših beogradskih fontana po izboru portala Dnevno.rs! Ukoliko smo “napravili propust” ili vi jednostavno imate omiljenu fontanu koja se nije našla na našoj listi – pišite nam! Vaše mišljenje nam znači!