Opozija u Beogradu u dve kolone plus pojedinci sa strane!

 

Prvu, takozvanu proevropsku kolonu, činiće Demokratska stranka, Pokret Slobodnih građana Saše Jankovića i SDS Borisa Tadića. Drugu kolonu činiće Dveri i desnica, a očekuje se da se u ovoj koloni nađe i stranka Vuka Jeremića, čije je formiranje najavio za jesen. Samostalno će na izbore izaći LDP, Aleksandar Šapić i pokret „Ne davimo Beograd”, saznaje „Alo!” iz dobro obaveštenih opozicionih krugova.

Nema šanse za novi DOS. Jedna opoziciona kolona nije moguća. Iako se ovih dana i nedelja vode ozbiljni razgovori među liderima opozicionara, oni su i te kako svesni da ne mogu svi zajedno – navodi naš dobro obavešteni izvor i dodaje da bi to mešanje svega i svačega kaznili i birači na izborima.

Demokrate ne mogu ubediti svoje biračko telo da glasa za Dveri, ali ni za Vuka Jeremića. Iako je Jeremić tokom predsedničke kamapanje navodio da je siguran da će glasači DS-a dati baš njemu svoj glas, rezultati su pokazali da su ga birači DS-a zaboravili – navodi izvor i dodaje da je Janković shvatio da sam ne može da napravi dobar rezultat.

Janković se tokom kampanje za šefa države trudio da DS bude nevidljiv u njegovoj kampanji, a rezultati su pokazali da treba da im bude zahvalan za dve trećine osvojenih glasova. Problem u toj prvoj koloni može biti njegova sujeta, jer je ubeđen da je vođa opozicije, iako nema glasove da to i dokaže – navodi izvor ovog lista.

Jeremiću je potrebna koalicija koja može da napravi rezultat!

Bojan Klačar, izvršni direktor CeSID-a, kazao je za „Alo!” da je očekivano da neće doći do ujedinjenja opozicije.

Politička budućnost Jeremića jeste takva da je on bliži desnom centru. Međutim, imajući u vidu njegov poslednji rezultat, on neće biti u poziciji da postavlja uslove. Sa druge strane, verujem da će pokušati da se racionalno postavi prema činjenici da je njemu potrebna koalicija koja je u stanju da napravi dobar rezultat. Mislim da je odnos između Jankovića i Jeremića pristojan i da Saša Janković može biti spona između Jeremića i DS-a – kazao je Klačar.

LDP će na gradske izbore izaći samostalno i kandidovati Čedomira Jovanovića za gradonačelnika. A solo igrač na izborima u Beogradu biće i predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić. Postoji i velika mogućnost da na izbore u Beogradu samostalno izaće i inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd” – objašnjava on i dodaje da postoji mogućnost da se drugoj koloni priključi i Saša Radulović.

Pokret „Dosta je bilo” može se naći u koloni sa Jeremićem i Obradovićem, jer je bliži njima nego Šutanovcu i Jankoviću – objašnjava naš izvor i dodaje da ne očekuje da će DJB na izbore izaći samostalno.

Da će opozicionari biti u dve kolone, za „Alo!” je još prethodne nedelje najavio lider demokrata Dragan Šutanovac, koji se jasno založio za to da se ne izlazi na izbore u jednoj koloni, ali i stakao da Dveri za DS nisu poželjan partner.

Mislim da se stvara zabluda o tome da eventualno jedinstvena lista svih opozicionih stranaka, pokreta, pojedinaca i onih koji žele da učestvuju u tome može da ostvari više od 50 odsto. Za nas nije prihvatljivo da budemo u koaliciji sa ljudima sa kojima nemamo približno slične stavove – kazao je on i poručio da je Jeremić danas bliži Dverima.

Za dve kolone ovih dana su se izjasnili i lider SDS-a Boris Tadić, ali i predsednik Nove stranke Zoran Živković.loading...