“BEOGRADSKI POBEDNIK” BOLJI OD POKEMONA: Izađite iz kuće i zaigrajte NAJGENIJALNIJU IGRICU o srpskoj prestonici

Beogradski Pobednik
Dnevno.rs/Kolaž

Dame, obucite kostime i kosu namotajte na krupne viklere… Gospodo, obucite odela i stavite šešire… Spremite se, jer najbeogradskija igrica čeka na vas!

 

Ako ste zaljubljeni u Beograd, a volite i istoriju, onda za vas imamo najlepšu moguću vest! Tim mladih ljudi objedinio je ove dve strasti i napravio igricu za Android platformu koja iz dana u dan osvaja sve više pohvala. Reč je o aplikaciji “Beogradski pobednikkoja će vas naterati da izađete iz kuće i zakoračite na prestoničke ulice, ali i u istoriju – tačnije, u period Drugog svetskog rata.

Portal Dnevno.rs imao je čast da razgovara sa Ognjenom Boškovićem, jednim od članova tima koji su zaslužni za postojanje ovakvog hita. On za sebe kaže da je entuzijastom u domenu istorije, budući da je prestao sa studiranjem… Tačnije, kako kaže, Ognjen je “profesionalni gejmer i istoričar amater”, što ga je, ispostavilo se, kvalifikovalo za bavljenje samim konceptom igrice, kao i sadržajem istorijske prirode.

 

  • Kako je došlo do toga da se okupi grupa mladih koja voli istoriju, tradiciju i kulturu i da tim ne baš popularnim “stavkama” posvete svoj rad?

Što se začetka ideje o Beogradskom pobedniku tiče, ona se desila u glavi Nataše Danilović, nosioca projekta i naše “prve među jednakima”, koja je na čelu kluba “Kompas“, jednog od brojnih klubova udruženja “Srbija u pokretu“, koji su bili od značajne pomoći još od samog početka. Takođe, veći deo tima Beogradskog pobednika je iz kluba “Kompas”. Dalje, na konkursu “Superste“, Beogradski pobednik – pobeđuje, zajedno sa nekoliko drugih projekata i osvaja nagradu koja je omogućila realizaciju.

 

Glavna ideja projekta jeste menjanje stanja stvari, odnosno edukacija i širenje znanja o istoriji i kulturi našeg grada i naroda, pre svega kod mlađih naraštaja. To što se tim temama ne posvećuje dovoljno pažnje nama je samo bio dodatni podstrek.

 

  

  • Ko je sve u timu koji stoji iza Pobednika? Da li je reč samo o studentima istorije ili…?

Tim Beogradskog pobednika zapravo ne čini nijedan diplomirani istoričar, tako da smo manjak akademskog poznavanja tematike nadomestili istraživanjem i motivisanošću, ali ipak, koristeći se “istoričarskim metodama”.

 

Većina tima zapravo nije imala preterano dodira sa istorijom, te je svako doprineo onim čime je mogao – Nataša je rukovodila i usmeravala tim, Janko je bio osoba koja ima odgovor na svako pitanje, bio to IT svet ili Drugi svetski rat, Darija se bavila PR-om, zajedno sa Marike (naša Holanđanka koja je dala ogroman doprinos i organizovala nas genijalno), zatim Miloš koji je smišljao zagonetke, Ivan i Miroslav, naš programer i grafički dizajner, i Sonja, koja je uspevala da sve naše ideje zapravo sprovede u delo.

 

Poimence, naš tim čine: Nataša Danilović, Janko Ilić, Ognjen Bošković, Darija Dragoljević, Marieke Walraven, Sonja Balaban, Miloš Milenković, Miroslav Krk i Ivan Babić.

  • Zašto ste odabrali baš Pobednika za naziv aplikacije? Da li su u igri bile još neke opcije i koje?

Beogradski pobednik je bio izbor bez dileme, jer ne samo da je moderni i vizuelni simbol Beograda, već je i simbol neukrotivog duha našeg grada i države, duha koji je izdržao nebrojene nedaće i nikad poklekao.

  • Vaša aplikacija je rađena po uzoru na Lov na blago i Pokemon GO, ali šta će namamiti mlade da preuzmu Beogradskog Pobednika pre nego Pokemone?

Vrlo je jednostavna razlika, a ujedno i ključna, između Pokemona i Beogradskog pobednika. Pokemoni su zabavni, ali i kratkog daha – igrajući njih zabavljate se ali izostaje ono što deluje dosadno ali na kraju uvek neprocenjivo – unapređivanje sebe.

 

Igrajući Beogradskog pobednika saznaćete više o svom gradu, državi, narodu, više o sebi, shvatićete da svaki ćošak krije priču, neku prelepu, neku strašnu, nećete uzimati stvari zdravo za gotovo i postaćete svesni okruženja.

 

KAKO DO IGRICE?

Igricu “Beogradski Pobednik” možete preuzeti na Google Play prodavnici – na OVOM LINKU!

  • Aplikacija je posvećena lokacijama vezanim za Drugi svetski rat. Da li vam se čini da mladi znaju dovoljno o tom periodu – ili, naprotiv, želite da ih još više podučite?

Ako je o nekom periodu istorije poznato dosta, to je Drugi svetski rat. Ipak, znati puke činjenice, datume, imena, ne znači istinski razumeti.

 

Igrajući našu igricu shvatićete šta je značio Drugi svetski rat bolje nego pre, saznaćete opipljiviju verziju istorije, onu koja vam priča o ljudima, o padanju bombi na kuće nedužnih, o gladi, o streljanjima, ali isto tako i o hrabrosti, vrlini i ljudskosti.

  • Koja je vaša omiljena BG lokacija iz tog perioda?

Ako mene lično pitate, ja sam zaljubljenik u građevine ruskih arhitekti mahom iz dvadesetih godina prošlog veka. To su brojne zgrade važnih institucija, koje se nalaze na primer u ulici Kneza Miloša, zgrada Vlade, raznih ministarstava…

 

  

 

  • Koji još periodi beogradske istorije su u planu za nove verzije igrice?

U daljem radu Beogradskog pobednika planiramo da se ne ograničavamo hronološki. Mnogo je pojava u istoriji, pa tako i građevina, lokacija, koje u sebi prožimaju više epoha, uticaja i konteksta, tako da ne želimo da ogromnu priču zvanu Beograd ispričamo sa ograničenjima.

 

Podsećam, ovo je tek demo verzija, pravu stvar vam tek krčkamo. Trenutno smo u potrazi za finansijskom podrškom. Već radimo na novom materijalu, tako da se nadamo da će do kraja godine započeti proces realizacije.

  • Recite nam jednu zagonetku iz igrice kojom ćete privući naše čitaoce da počnu da se igraju.

Rodonačelnik svetih srpskih vladara,
U nedrima svojim o prugama se stara.
Hajduk nad Negotinom na Turke udara,
Iz lokomotiva njegovih ne kulja para.

Skinete Beogradskog pobednika i zaronite u fantastični svet istorije naše prestonice. Tu negde krije se i rešenje ove zagonetke wink

 

POSEBAN POZIV ZA ČITAOCE DNEVNO.RS

Iskoristio bih priliku da vas pozovem na događaj koji organizujemo 23.juna, biće zabavno, igraćemo se, osvajate nagrade, a za više detalja bacite pogled na našu stranicu na Fejsbuku