BEOGRADSKI STUDENTI OSTALI U ŠOKU: Natpis na kopirnici fakulteta izazvao brutalnu POLEMIKU (FOTO)

Ispred kopirnice jedne više škole u Beogradu nalazi se natpis kojim su klijenti obavešteni da sav materijal koji štampaju mora biti napisan ćiriličnim pismom.

Dnevno.rs/Kolaž

– Kolege, ne štampam ništa što je štampano abecedom. Ne štampam ništa što je urađeno latinicom. Za srpski jezik koristim ćirilicu! – stoji na ulazu u skriptarnicu Visoke hotelijerske škole u Beogradu.

Tema – latinica ili ćirilica ili oba, godinama je aktuelna u Srbiji. Srbija je jedina evropska zemlja u kojoj se koriste dva pisma, a ukidanje latinice donelo bi velike probleme na polju saobraćaja, telekomunikacija i mnogih drugih sfera društvenog života, smatraju stručnjaci.

Zato je ovo obaveštenje izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama,

– To je moj lični (privatni) stav. A službeni je u skladu sa članom 10. Ustava Republike Srbije. U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo – stoji na vratima fotokopirnice.

Jedni podržavaju ovaj potez vlasnika i smatraju da je to način da se sačuva naša tradicija. Drugi negoduju jer je na taj način diskriminisao sve koji koriste drugo pismo i, u krajnjem slučaju – oterao potencijalne mušterije.

Šta vi kažete?