Beogradsko priobalje više neće biti isto: Nova pravila za vlasnike splavova u prestonici

Beograd Splav Sava
Beta

Gradski menadžer Goran Vescć poručio je danas vlasnicima splavova da će biti obavezni da čiste ispred svojih objekata, te da će to biti i pravno regulisano.

 

On je učestvujući u akciji čišćenja novobeogradske obale i naplavina da će za vlasnke splavova biti propisane određene obaveze, od kojih će jedna biti i ta da čiste otpad oko svojih splavova.

Inače, danas se akcija čišćenja odvijala na 23. lokaciji u gradu, a u okviru velike prolećne akcije čišćenja Beograda, koja je obnovljena pre tri godine i najpre je trajala meseca dana, zatim sve duže, a Vesić kaže da se nada da će će se uskoro odvijati tokom cele godine.

Primetivši da vlasnici vikendica i restorana pored obale misle da neko iz Grada treba da dođe i počisti oko njihovih objekata, Vesić je poručio da je dovoljno da svaki vlasnik splava odvoji pet minuta dnevno da očisti đubre koje nailazi na njegov splav.

“Ali ljudima očigledno odgovara da žive na đubretu i čekaju da dođe neko iz Grada da umesto njih očisti, a kada neko ne dođe onda kukaju i kažu ‘eto niko nam ne čisti đubre’”, primetio je Vesić.

Najavio je da će Grad Beograd od ove godine urediti splavove na teritoriji Beograda i to zajedno s Republikom, te da će splavovi tako imati mogućnost da ostanu tu gde jesu, ali će njihovi vlasnici imati i određene obaveze, a jedna od njih će biti i da redovno čiste đubre oko svog splava i deo obale koji im pripada.

Podsetio je da je Gradska čistoća samo tokom prošlog i ovog meseca postavila 60 reciklažnih ostrva, na kojima građani mogu da odvajaju svoj otpad, te dodao da će se s tim nastaviti, a da je cilj da što više građana vrši separaciju otpada.

“To je nešto što je civilizacijska tekovina i građani Beograda to žele i rade kada im se pruži mogućnost”, rekao je Vescih i dodao da će Grad nastojati da tu mogućnost pruži što većem broju građana. Direktor Gradske čistoće Miroslav Bogdanović je podsetio da su oni zajedno s Zelenilom Beograd učestovali i prethodnih godina u akciji prolećnog cišćenja Beograda, primetivši da je otpad koj se uklanja i posledica nemarnosti građana , a ne samo ono što što nanese Dunav.

Direktor Beokom servisa Darko Glavaš je naveo da je u današnjoj akciji čišćenja učestvovalo 10 vozila, četiri specijalizovane mašine za otkos i 25 radnika, te da se u njoj sređuje potez od parka Republike Srpske do hotela Jugoslavija i da će trajati nekoliko dana, jer je reč o površini većoj od 100 hektara.

“Ono što je najvaznije za ovu akciju to je da u celosti radimo separaciju drvnog otpada, komposta koji je biorazgradiv i plastičnog otpada koji ide direktno na deponiju i to će biti primer za sve ostale akcije koje sprovodi Grad”, rekao je Glavaš.