BEZ DOGOVORA O POVEĆANJU PLATA: Poznato kolika će biti minimalna zarada u Srbiji

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta danas se nisu dogovorili o minimalnoj ceni rada koja bi se isplaćivala od naredne godine, a po predlogu Vlade Srbije sa kojim su saglasni poslodavci povišica će biti 8,6 odsto i radni sat će se plaćati najmanje 155 dinara.

novcanik
pixabay.com

Reprezenatativni sindikati su tražili povišicu “minimalca” od 10 odsto.

S povišicom od 8,6 odsto minimalna zarada u Srbiji će iznositi 27.022 dinara.

Ove godine minimalna cena rada po satu iznosi 143 dinara, a minimalna zarada, koju prima oko 330.000 radnika, 24.882 dinara.

Na konferenciji za novinare članovi Socijalno-ekonomskog saveta su kazali da će povećanje minimalne zarade pratiti “dogovor i očekivanje” da će u naredne tri do četiri godine “minimalac” rasti više i da će se izjednačiti sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su sada 36.000 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da su razgovori o povišici minimalne zarade bili konstruktivni i da su polazne tačke bile udaljenije.

– Ovo povećanje od 8,6 odsto je realno, možda čak i malo više od toga. Trudili smo se da nađemo kompromis i uspeli smo – rekao je Mali i naveo da je za poslednjih sedam godina cena rada u Srbiji povećana 52 odsto.

Kazao je da su svi makroekonomski rezultati u Srbiji dobri i da će se raditi na njihovom poboljšanju, kao i uslova poslovanja, kako bi bila veća zaposlenost i zarade.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubiša Orbović je rekao da postoji minimalna razlika u predlozima socijalnih partnera o povišici “minimalca” i istakao da će se o predloženoj povišici izjasniti organi tog sindikata.

– Pravi efekat koji je postignut u razgovorima članova Socijalno-ekonomskog saveta je da minimalna cena rada dostigne potrošačku korpu – kazao je on i dodao da je u poslednje tri godine minimalna cena rada povećana 28 odsto a da su prosečne plate u tom periodu uvećane 10 odsto.

Orbović je rekao da je cena rada po satu sada 1,3 evra i dodao da nominalno povećanje možda nije veliko ali da su postignuti određeni pomaci o daljem rastu minimalca” i propratnom paketu.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković je rekao da je važno je dogovoreno da se, pored ukidanja zakona o privremenom umanjenju penzija ukine i zakon kojim je organičen rast zarada zaposlenih u komunalnim delatnostima.

Naveo je da od oktobra slede razgovori o ozbiljnijem rastu zarada u javnom sektoru od šest od 12 odsto i da će biti donet sistem platnih razreda koji će biti stimulativan.

– Ako se ispuni takav dogovor to znači da smo počeli da vodimo efektivan socijalni dijalog – ocenio je Stojiljković.

Ministar za rad Zoran Djordjević je rekao će biti nastavljena zajednička borba ne samo na povećanju cene rada već i smanjenju sive ekonomije i poboljšanju uslova rada, a posebno boljoj zaštiti na radu.

– Cilj je da se poboljša poslovni ambijent i da radnik ode kući sa većim primanjima – rekao je Djordjević.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić je rekao da poslodavci ne žele da radnici žive teško već da budu zadovoljni jer tako jača i firma.

– Krećemo u snažnije poboljšanje ambijenta za rad jer sada postoji 300.000 radnika koji primaju “minimalac od kojih je 250.000 u privatnom sektoru – rekao je Nenezić.loading...