Morski jež, zmija, sunčanica, meduza, alergija… poduži je spisak mogućih neprijatelja na letovanju. Zato na odmor nikako ne krećite bez zdravstvenog osguranja. Mnogi građani ne znaju da u inostranstvu mogu  besplatno koristiti usluge državnog lekara ukoliko nabave polisu koju obezbeđuje Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Vesna Latinović iz pomenutog Fonda je u razgovoru za RTS objasnila je koja je procedura da bi građani iskoristili pravo na besplatno osiguranje u inostranstvu.

– Potrebno je da se javi svom izabranom lekaru koji će da da izveštaj o zdravstvenom stanju u prethodnih 12 meseci. Na osnovu tog izveštaja osiguranik se javlja našoj izabranoj komisiji koja se nalazi u filijalama odnosno ispostavama Fonda, a na osovu pozitivne ocene lekarske komisije, matična filijala izdaje potvrdu za lečenje u inostranstvu na određenom obrascu – ističe Vesna Latinović.

Oko 48.000 osiguranika je tokom 2018. pribavilo ovu potvrdu pre odlaska u inostranstvo. Ali, ima i onih kojih RFZO ne može da osigura.

– Oko 48.000 osiguranika je tokom 2018. pribavilo ovu potvrdu pre odlaska u inostranstvo. Što se tiče smetnji za pribavljanje ove potvrde, to su prvenstveno medicinske prirode. To su neka oboljenja odnosno stanja gde je izvesno i postoji mogućnost da po dolasku u inostranstvo bude potrebna medicinska pomoć – pogoršanje hronočnog oboljenja, trudnoća i takve situacije.loading...