BEZ VEĆIH IZNENAĐENJA: Kako će izgledati vlada i da li Ana Brnabić ostaje premijerka?

- Vlada može da se napravi za pet minuta, ali ne žurimo - rekla je premijerka.

printscreen

Definitivna odluka o koalicijama i sastavu kabineta odlaže se nakon sastanka u Beloj kući. Iako su se lomila koplja oko Vučevića i Nedimovića, ipak je najizvesnije da će predsednica vlade ostati Brnabićeva, dok će njima pripasti neki od važnih resora.

S formiranjem nove vlade Srbije neće se žuriti, niti će se odluka o koalicijama i funkcijama donositi brzopleto. Kako nezvanično saznajemo, novi kabinet u Nemanjinoj 11 trebalo bi da bude formiran početkom narednog meseca, nakon važnog sastanka koji je za 2. septembar zakazan u Beloj kući u SAD, a na kom će biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici Kosova. Ono što je u ovom trenutku gotovo izvesno, otkriva naš izvor, jeste da će Ana Brnabić najverovatnije ostati premijerka Srbije.

Bez velikih iznenađenja

Bilo je reči da će vlada biti formirana oko 25. avgusta, to je najavio i predsednik Vučić, međutim, stvari su se poprilično promenile nakon što je Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine saopštio termin sastanka u Beloj kući, na kom će pregovarati predstavnici Beograda i Prištine. Imajući u vidu da je Kosovo pitanje broj jedan, u SNS smatraju da je sasvim realno da se formiranje definitivnog tima za Nemanjinu odloži nekoliko dana, odnosno za kraj leta – kaže izvor.

U vezi sa izborom mandatara za sastav vlade, dodaje, neće biti mnogo iznenađenja.

Kako stvari sada stoje, predsednik Vučić će to poverenje najverovatnije ponovo dati aktuelnoj premijerki Ani Brnabić i o tome su pričali prošle nedelje u Jajincima, kada ju je ugostio u očevoj kući. Iako se lomilo i oko ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, kao i gradonačelnika Novog Sada Miloš Vučevića, ipak je najizvesnije da će predsednica vlade ostati Brnabićeva, dok će dvojici drugih favorita svakako pripasti neki od važnih resora – govori izvor.

Upravo zbog pomenutog sastanka u SAD i prednosti koje ima kosovsko pitanje, pričekaće se i na odluku o rukovodstvu Narodne skupštine, kao i na Predsedništvo SNS.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da formiranje vlade dominantno zavisi od SNS i njihove procene s kime će praviti koaliciju.

Ukoliko SNS smatra da je bolje da se vlada formira pre sastanka u Vašingtonu, to može i da uradi. Ukoliko veruju da neformiranje neće napraviti nikakvu štetu, onda s vladom neće ni nužno žuriti. Razgovori u Vašingtonu jesu vezani i za formiranje vlade, jer od toga zavisi procena SNS da li više želi da podeli odgovornost po pitanju Kosova sa SPS ili sa Aleksandrom Šapićem. Iz analitičarskog ugla, veća je politička korist za SNS da odgovornost podeli sa SPS, jer je njihova politička težina veća, a i SPS je dugo unazad bio na vlasti – ocenjuje Klačar.

Poverenje predsednika

Dodaje da mu nije iznenađenje što Ana Brnabić ostaje na čelu vlade.

Odnosi između nje i Aleksandra Vučića su dobri i on je zadovoljan radom njene vlade. Ideja o vladi kontinuiteta takođe je nešto što Ani Brnabić ide u prilog, tako da bi i bio najrealniji ishod da ona ostane premijerka. Podsetimo, predsednik Vučić treba da obavi još jednu rundu razgovora sa strankama koje su prešle cenzus: SNS, SPS, SPAS, SVM, Strankom pravde i pomirenja, kao i sa strankom Albanske demokratske alternative – Ujedinjena dolina, dok je lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin odbio da učestvuje u konsultacijama – govori on.

Ana Brnabić

Vlada može da se napravi za pet minuta, ali ne žurimo

Premijerka Ana Brnabić ponovila je juče da pitanje o mandataru buduće vlade nije za nju, već za predsednika republike, koji o tome odlučuje, ali veruje da će sastav biti najbolji mogući i da će vlada raditi efikasnije od aktuelne. Brnabićeva je istakla da su pred Srbijom izuzetno izazovni dani po pitanju ekonomije, ali i politički, jer Vučića čekaju teški razgovori u vezi sa KiM, kao i evropske integracije i amandmani na Ustav, koji čekaju novu skupštinu.

Jako je važno da se ta odluka ne donosi brzopleto, što predsednik i ne želi. Kada imate podršku građana kao predsednik Vučić, onda možete da napravite vladu za pet minuta, jer imate toliko poslanika. To je dodatna odgovornost za dalji put zemlje – rekla je ona.