Nakon Trezora sudnjeg dana u kojem se čuva stotine tisuća uzoraka biljnog semena, na Svalbardu u Norveškoj izgradit će i trezor koji će čuvati digitalne kopije najvažnijih svetskih knjiga.

 

Kako bi spasili najvažnije knjige na svetu u norveškom Svalbardu otvori će se drugi “Trezor sudnjeg dana”, a u njemu će biti pohrannjene digitalne kopije neprocenjivih knjiga. Na taj način najvažnije knjige biće u stanju da prežive najekstremnije situacije, pa čak i nuklearni rat. Uz Norvešku, prve knjige sačuvaće Brazil i Meksiko. 

Arktički Svalbard već je dom trezora koji čuva semenke biljaka koje će nam omogućiti da preživimo, ako u nekom trenutku čovečanstvo uništi zalihe hrane.

Krajem 2015. godine Sirija je prva zatražila svoje autohtono seme jer je Centar za poljoprivredna istraživanja zbog rata bio sprečen u obavljanju funkciju rasadnika koji distribuira seme širom Bliskog istoka.

 

Novi trezor čuvaće digitalne kopije knjiga, ali na jedan relativno neuobičajen način.

Tvrtka Piql razvila je novu tehnologiju kojom će podatke memorisati na klasičan film, umesto na hard diskove. Uz potporu norveških vlasti i Evropske unije, obavili su brojna istraživanja oko memorisanja podataka na klasične filmove. Katrin Loen iz Piqla rekla je za norveški NRK kako veruju da podaci mogu ostati sigurni i do 1000 godina. 

Filmove će pohraniti duboko u rudniku koji je zamrznut u permafrostu, što mu osigurava stalnu temperaturu između minus 5 i minus 10 stepeni. Loen je rekla i kako bi ovakav zapis bio prilično jasan za neke naše naslednike u budućnosti. Filmske trake biće prilično jasan vizuelni zapis, a prednost im je i što se podaci na njima ne mogu menjati i manipulisati kad se jednom memorišu, piše 24sata.