BIĆE JOŠ TOPLIH TALASA: Od danas temperature se penju do 40, početkom naredne nedelje pljuskovi i grmljavine

Ada Ciganlija
Dnevno.rs

U Srbiji se danas očekuju temperature od 34 do 38 stepeni, dok će u petak i za vikend u većini mesta maksimalna temperatura biti 39 i 40 stepeni.

 

Od četvrtka u celoj zemlji biće proglašen crveni meteoalarm.

Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod, duvaće slab i umeren, jugoistočni vetar. Najniža temperatura biće od 15 do 23, a najviša do 38 stepeni.

U Beogradu će takođe biti sunčano i veoma toplo sa najnižom temperaturom od oko 23, a najvišom oko 37 stepeni. 

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 9. avgusta, biće sunčano i veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 39 stepeni, za vikend lokalno i oko 41 stepen. 

Početkom naredne sedmice retka pojava popodnevnih lokalnih pljuskova sa grmljavinom. 

Meteorolog Slobodan Sovilj kaže da se očekuje da veoma topli period potraje do 10. avgusta, kada će uslediti osveženje koje bi oborilo temperaturu sa 40 na oko 30 stepeni. 

Nalazimo se na početku veoma toplog perioda s temperaturom znatno iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine, koje su od 27 do 30 stepeni. Danas i sutra očekujemo temperature od 34 do 38 stepeni, dok će u petak i za vikend u većini mesta maksimalna temperatura biti 39 i 40 stepeni, sa verovatnoćom da lokalno dostigne i 42 stepena – rekao je Sovilj. 

Za sada je na snazi narandžasti meteoalarm, koji se, pojašnjava Sovilj, uvek izdaje kada maksimalne temperature dostignu 35 stepeni, ali počev od četvrtka pa do 10. avgusta zbog temperature iznad 38 stepeni biće na snazi najviši stepen upozorenja, odnosno crveni meteoalarm. 

Sovilj kaže da će biti još toplih talasa do kraja leta, ali i da je malo verovatno da se ovakve vrućine ponove do kraja avgusta ili u septembru.