BIĆE OVO SKROMAN USKRS: Za meso i ribu znamo da su poskupeli, ali čekajte da vidite cenu JAJA

U poslednjih godinu dana postalo je nemoguće otići u kupovinu, kupiti samo nekoliko stvari i potrošiti manje od 1.000 dinara.

Pixabay.com

Zbog rasta cena hrane, za jedan obrok potrebno je odvojiti mnogo više novca. Pre nekoliko meseci, tačnije u julu prošle godine, Nova.rs je računala koliko je novca potrebno za jedan ručak.

Sad smo napravili istu računicu, kako bismo videli koliko je ovaj obrok poskupeo. Rezultati vam se uopšte neće dopasti.

Za primer prosečnog ručka uzeli smo pile i oslić, ukoliko se odlučite na obrok bez mesa, kao i hleb, krompir i paradajz.

U obračun smo stavili pola kilograma ribe i po 300 grama krompira i paradajza, kao količine dovoljne za prosečan porodični ručak.

U julu je cena celog pileta u marketima u Srbiji iznosila 340 dinara, dok je kilogram oslića bio nešto skuplji i koštao 450 dinara. Kilogram krompira tada je košta 80 dinara, a cena hleba bila je ograničena na 49 dinara. Za kilogram paradajza bilo je potrebno izdvojiti oko 150 dinara.

Prema tome, za ručak s mesom bilo je potrebno izdvojiti 458 dinara, a s ribom 343 dinara.

Danas, celo pile košta oko 390 dinara, kilogram oslića 548, kilogram krompira 85, a hleb je ograničen na 57 dinara. Što se tiče paradajza, njegova trenutna cena je oko 300 dinara, ali treba imati u vidu da mu još nije sezona.

Sa sadašnjim cenama, cena ručka sa mesom je 563 dinara. Čak i kad bismo sa spiska uklonili paradajz kome sad nije sezona, cena bi bila 473, što je opet više nego cena celog ručka u julu.

Cena ručka s ribom sada iznosi 447 dinara, a bez paradajza – 357 dinara, što je opet skuplje nego pre osam meseci.

U odnosu na januar 2022. cena jaaj bi mogla da poraste u proseku za 31,2 odsto. Stanić je naveo da su, usled inflatornog pritiska cene prehrambenih proizvoda porasle u proseku za 25 odsto, dok cene mlečnih proizvoda, u okviru kojih se ubrajaju jaja, porasle su u proseku za 40 odsto, prenosi Blic.