BIĆE PROPAST SVETA? Otkriveno da je prošla decenija ubedljivo NAJGORA po OVOJ stvari

Novi izveštaj Američkog meteorološkog društva opisuje kako je 2019. godina bila još jedna od godina klimatskih krajnosti na našoj planeti. Prethodna decenija bila je najtoplija od kada se vodi evidencija. U izveštaju postoji niz dokaza koji otkrivaju našu tmurnu stvarnost zagrevanja planete.

Zemlja
Pixabay.com

Tokom prošle godine Australijom su besneli požari, a nisu preskočili ni Evropu, Japan, Indiju, Pakistan gde su toplotni talasi odneli mnoge živote.

Oko 100 tropskih ciklona ostavilo je iza sebe pustoš, lednici su se i dalje topili, suša i poplave uništili su vitalne useve i infrastrukturu.

Među ključnim nalazima o stanju klime za 2019. godinu, koje je objavilo Američko meteorološko društvo, ističe se da je 2019. bila jedna od najtoplijih godina u evidenciji zapisa koji se vode od sredine 1800-ih.

Gasovi staklene bašte u Zemljinoj atmosferi imali su najviše zabeležene vrednosti.

„Svaka decenija od 1980. godine bila je uzastopno toplija od prethodne decenije, a poslednja (2010-2019) bila je za oko 0,2 stepena Celzijusa toplija od prethodne (2000-2009)“, navedeno je u izveštaju.

Studija je objavila i druga ključna otkrića: od svih najtoplijih godina koje su zabeležene u poslednjih šest godina, 2019. godina bila je među tri najtoplije godine, od kada se meri temperatura.

Rekordne vrućine i porast nivoa mora

Lednici se i dalje tope. Sagorevanje fosilnih goriva u našim automobilima, avionima i fabrikama oslobađa zagađenje koje zadržava toplotu u vazduhu i zagreva našu planetu.

Globalne koncentracije ugljen-dioksida, koje predstavljaju većinu snage za zagrevanje gasova, porasle su tokom 2010. godine na rekordnih 409,8 delova na milion, pokazalo je istraživanje.loading...