BIĆE VIDLJIVO ŠIROM PLANETE: Večeras nas očekuje NAJDUŽE POMRAČENJE MESECA u ovom veku, ali i JOŠ JEDNA zanimljiva pojava na nebu!

Najduže potpuno pomračenje Meseca u ovom veku biće večeras vidljivo širom planete!

BETA

Mesec će večeras biti u Zemljinoj senci šest sati i 14 minuta, pomračenje Meseca Zemljinom senkom trajaće tri sata i 54 minuta, a totalno pomračenje Meseca trajaće sat i 43 minuta.

Takozvani “fenomen krvavog Meseca”, kada on izgleda kao da je crven, biće vidljiv u različito vreme iz Evrope, Afrike, Australije, većeg dela Azije i Južne Amerike.

Na nebu će biti još jedna zanimljiva pojava: Mars će večeras i narednih dana biti na najmanjem rastojanju od Zemlje od 2003. godine, zbog čega će delovati veći i svetliji nego inače.

Potpuno pomračenje Meseca će večeras biti vidljivo i iz Srbije, saopštilo je Astronomsko društvo iz Beograda “Ruđer Bosković”.

Građani će pomračenje moći da posmatraju i teleskopom na Narodnoj opservatoriji na Kalemgdanu, a ulaznica košta 100 dinara.

Mesec večeras u Beogradu izlazi u 20:01 sati, a početak pomračenja – prvi kontakt Meseca sa Zemljinom senkom biće u 20:24.

Faza “totaliteta” kada će Mesec u potpunosti biti u Zemljinoj senci, trajaće od 21:30 do 23:13 sati, a maksimum – sredina pomračenja u 22:22.

Kraj pomračenja – poslednji kontakt Meseca sa Zemljinom senkom, biće posle ponoći, u 00:19 sati.

Astronomsko društvo “Ruđer Bosković” objašnjava da će već u trenutku večerašnjeg izlaska oko 20 sati Mesec već biti delimično pomračen polusenkom Zemlje.

Čak i da ništa ne zakloni pogled ka niskom Mesecu, smetnju posmatranju će činiti uticaj atmosfere – kao i sam prvi sumrak koji je veoma svetao.

Zbog rasejanja i apsorpcije svetlosti u atmosferi Zemlje, Mesec kada je, kao i Sunce pri izlasku, na maloj visini iznad horizonta, izgleda taman i crven. Kako se “penje” nad horizontom, slabi uticaj atmosfere, a kada se nađe dovoljno visoko na nebu, dostiže pun sjaj i svoju prirodnu boju.

I tokom potpunog pomračenja Meseca dolazi do sličnog uticaja atmosfere, objašnjava Astronomsko društvo “Ruđer Bosković”, jer je deo Sunčeve svetlosti rasejan, te je i tokom potpunog pomračenja Mesec ipak vidljiv, iako je u Zemljinoj senci.

Pritom, pored toga što je taman, Mesec izgleda i crven, jer od svih boja sadržanih u beloj Sunčevoj svetlosti, crvena komponenta prolazi kroz Zemljinu atmosferu.

Pomračenje Meseca, ističe Astronomsko društvo “Ruđer Bosković”, nije “teleskopska pojava i lepo se može pratiti i golim okom ili dvogledom”.

Pomračenje Meseca je, takoreći, fenomen svetlosti i senke, i ni na koji način ne utiče na ljude – ukazuje Astronomsko društvo “Ruđer Bosković” koje upozorava građane na besmisao “neodgovornih istupa… i uobičajenu ružnu praksu da se tokom ovakvih pojava konsultuju kojekakva praznoverja i pseudonauke poput astrologije”.

Ukoliko vremenski uslovi dozvole, ova prirodna, astronomska pojava je lepa prilika i povod da obratimo pažnju na Mesec i promene kroz koje će proći tokom trajanja pomračenja – piše na kraju saoopštenja Astronomskog društva.

“Ruđer Bošković” je jedno od najstarijih astronomskih društava u Evropi i najstarije na Balkanu.

Kada ga je osnovala grupa studenata 1934. godine, Društvo je imalo svega nekoliko članova, dok danas okuplja više od 700 ljubitelja astronomije.

Osnovna uloga Astronomskog društva “Ruđer Bošković” je popularizacija astronomije, te ono izdaje naučno-popularni časopis “Vasiona”.

Društvo se bavi i amaterskim posmatračkim radom. U tu svrhu je u okviru Društva 1964. godine osnovana Narodna opservatorija u adaptiranoj Despotovoj kuli na Kalemegdanu, dok je Beogradski planetarijum na ušću Save u Dunav, u bivšem amamu, u Donjem gradu Kalemegdanske tvrđave.