BIĆE ZADRŽAN 72 SATA: U Crnoj Gori uhapšen episkop Joanikije (VIDEO)

Episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 sata nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

printscreen

Pritvor do 72 sata određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.

Sveštenik Slobodan Jokić nije ispitan jer je u bolnici.

Pozivi za saslušanje uručeni su im dva sata nakon što je u Nikšiću završena svetovasilijevska litija.

Iako su vladika i sveštenici predložili da se u policiju jave danas, a ne sinoć u kasnim večernjim satima, policijski službenici nakon konsultacije sa nadređenima rekli su im da moraju odmah u Centar bezbednosti.

To je izazvalo burnu reakciju okupljnih građana, koji su se u znak protesta protiv odluke policije okupili na Trgu Šaka Petrovića.

Okupljeni narod je skandirao “Ne damo vladiku” i “Ne damo sveštenike“, a uprkos molbama, grupa okupljenih nije se slagala sa tim da vladika Joanikije ide u policiju.

Građani su se potom u većem broju okupili ispred Centra bezbednosti, gde je više stotina okupljenih čekalo da vladika i sveštenici budu pušteni.

“Nikšić u epidemiološkom riziku” 

Sinoć je zasedalo i Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti, koji je ocenio da “organizatori protivzakonitog javnog okupljanja u Nikšiću dovode u najdirektniji rizik ono što bi trebalo da bude najsvetije svima – a to su zdravlje i životi svih građana i oporavak crnogorske ekonomije”.

Javnost svjedoči da je ovo grubo kršenje zakona najavljeno od strane poslanika Demokratskog fronta. Činjenica je i da predstavnici Srpske pravoslavne crkve nijesu ispoštovali dogovor sa članovima NKT zaduženima za medicinski i bezbjednosni aspekat -piše u saopštenju.

Ističu da će razvoj epidemiološke situacije u Nikšiću biti analiziran narednih dana sa posebnom pozornošću.

U skladu sa rezultatima koji budu utvrđeni biće donošene odgovarajuće epidemiološke mjere – navode iz NKT.