‘Bićemo očevici raspada Evropske Unije, a evo šta nam onda sledi!’

Eu
Pixabay.com

Za Frederika Vilijama Engdala, jednog od vodećih svetskih geopolitičkih analitičara, dileme nema: pokušaj puča u Turskoj bio je stvaran i uz podršku Vašingtona, pišu 'Večernje novosti'.

 

“Puč i nije bio iznenađenje, a propao je jer je ruska obaveštajna služba, koja prati i nadgleda turske vojne komunikacije iz Sirije, “pokupila” izveštaj o pokušaju svrgavanja i ubistva Erdogana”, kaže u ekskluzivnom razgovoru za “Večernje novosti” Engdal, američko-nemački nezavisni autor, novinar i istraživač geostrateških pitanja.

Da li će posle ovih događaja Erdogan i Putin ostati na istoj strani i kako bi na to mogla da utiče činjenica da je Turska članica NATO?

“Hajde da vidimo najpre kako će teći dalji pregovori o gasovodu “Gasprom” i drugim pitanjima, posebno kako će se odvijati situacija u Siriji. Rusija je zatražila od Erdogana da zaustavi pružanje podrške teroristima u Siriji. U ovom trenutku Vašington je u dilemi jer im je Turska hitno potrebna kao NATO-baza za Siriju, ali i šire. Erdogan je na tački sa koje nema povratka. Da li će se osmeliti da izvede Tursku iz NATO, videćemo vrlo brzo. Veliki su ulozi za sve “igrače” sada – za Rusiju, za Asada, za Erdogana i za SAD”.

Kako bi se događaji i posledice puča u Turskoj mogli odraziti na Evropsku uniju, pogotovo posle nedavnog “bregzita”?

“Ubeđen sam da ćemo biti očevici raspada EU kao političke tvorevine. Uslediće oslobađanje država iz tog saveza za koji je projekat postojao još 1950. godine u SAD s ciljem da se pomoću njega kontroliše Evropa. Danas je EU poput čudovišta u ime kojeg bezimene birokrate odlučuju o svim aspektima naših života, iz minuta u minut. Šarl de Gol je imao daleko bolji koncept – da nacionalne države sarađuju, pregovaraju o zajedničkim pitanjima, ali ostaju suverene u svakom aspektu. Italija je zreo kandidat za izlazak iz EU, kao i Mađarska, a uskoro možda i Francuska ako Le Pen dobije veću podršku. Tada će se sve razotkriti vrlo brzo. Reakcija protiv Brisela je tek počela. Valuta evro je potpuni promašaj. Uništava se ekonomija u Evropi u ime nekolicine velikih međunarodnih banaka, od kojih su neke na Volstritu. Na građanima Evrope je da odluče šta će biti njihova budućnost”.

Evropa gori u požaru terorizma. Koliki vek predviđate ID?

“Njihov vek zavisi od izvora koji ih finansiraju i obučavaju. Do sada su to bili Katar, Saudijska Arabija i donedavno Turska. Ako novac presuši, mislim da će presušiti i fanatizam”.

Kakav rasplet u svetlu svih tih događaja čeka Balkan?

“Pa, videli smo šta EU I NATO imaju da ponude Balkanu, a to nije ni naročito dobro, ni lepo”.

Da li Srbija ima snage da ostane lider u regionu?

“Liderstvo zavisi od same Srbije, od toga s čime će se ona rukovoditi i šta će drugima da ponudi. Ako Srbija bude sledila svoju sudbinu prema Istoku, može zaista da igra vodeću ulogu u regionu. Posle 1999. više puta sam posetio Hrvatsku i imao sam priliku da se uverim kako je njihovo pristupanje EU uništilo hrvatsku ekonomiju. Sada su – o ironije – članovi NATO, i to nakon što su NATO i SAD tokom 90-ih rasparčali Jugoslaviju ratom”.

Šta bi bilo najblagotvornije za Srbiju?

“Moja želja bi bila da Srbija, koja je izdržala neverovatne poteškoće kroz istoriju, pronađe strategiju za napredak izvan NATO. Bio sam u Srbiji i mogu da kažem da ste divni ljudi sa izuzetnom istorijom”.

Već nekoliko godina ukazujete u svojim knjigama i na tribinama da je svet na prekretnici…

“Američka dominacija u političkom, kulturnom i ekonomskom smislu se raspada. Nije trajala duže od sedam decenija. Na horizontu je ono što ja volim da zovem evroazijski vek. Kina, Rusija, možda Iran, na neki način sada možda i Turska – angažovane su u najvećim infrastrukturnim projektima čovečanstva. Brze železničke veze rastu širom centralne Azije, stvarajući nova tržišta tamo gde nikada pre nisu postojala, razvijajući ogromne zlatne resurse i dajući svojim valutama solidnu podršku. Kakav je naš izbor? Ako mene pitate, parafraziraću Horasa Grilija: idi na Istok, mladi čoveče!”loading...