Bin Ladenov telohranitelj iz Gvantanama STIGAO U CRNU GORU

Abdel Malik Abdel Vahab el Rahab
Wikipedia

Abdel Malik Abdel Vahab el Rahabi, bivši telohranitelj lidera Al Kaide Osame bin Ladena, prebačen je iz zatvora u Gvantanamu u Crnu Goru, javili su podgorički mediji, pozivajući se na Pentagon.

 

Zvaničnici ističu da je Abdel Malik Abdel Vahab el Rahabi prebačen u Crnu Goru jer je “promenio svest tokom 14 godina provedenih u zatvoru na Kubi”, prenosi Hina.

Pentagon je naveo da je Rahabi drugi zatvorenik iz Jemena koji je iz Gvantanama prebačen u Crnu Goru, a američkim vlastima je rekao da želi da “zaboravi prošlost i počne da gradi mirnu budućnost sa suprugom i ćerkom”.

Protiv njega nikada nije podignuta optužnica, a puštanje iz zatvora mu je odobreno 2014. godine kada je procenjeno da ne predstavlja pretnju po sigurnost SAD.

Pentagon je još u junu najavio da će Rahabi, koji je u Gvantanamu bio od januara 2002. godine, biti prebačen u Crnu Goru. Njegovo prebacivanje preporučilo je šest agencija i odeljenja američke vlade.

Prema navodima Vikiliksa i Njujork tajmsa, Rahabi je bio telohranitelj bivšeg lidera Al Kaide Osame bin Ladena sa kojim je bio i u rodbinskim vezama. Uhapšen je u decembru 2001. godine u grupi sa 31 pripadnikom Al Kaide.

U zatvoru je od njegovog otvaranja nešto posle američke invazije na Avganistan krajem 2001. godine, boravilo 780 zatvorenika.loading...