Te 1988. Martin Pistorijus bio je zdrav 12-godišnjak koji je živeo u Južnoj Africi, ali je život imao druge planove za njega. Jednog dana se kući vratio prehlađen, a posle toga se više nikada nije oporavio...

Njegovo telo postepeno je slabilo, nije mogao da hoda, samostalno da jede, a na kraju nije mogao ni da komunicira sa ostalima…

 

Lekari su pretpostavili da je oboleo od kriptokokalnog meningitisa, a pre nego što su uspeli bilo šta da preduzmu, dečak je pao u komu.

Doktori su njegovim roditeljima rekli da bi trebalo da ga odvedu kući da tamo umre. Ali, Martin nije umro. Više od deset godina je proveo u svom domu i raznim bolnicama. Roditeljima je rečeno da nije svestan sveta oko sebe, ali četiri godine otkako je pao u komu počeo je lagano da se “budi”.

Toliko vremena sam bio kao duh. Mogao sam sve da vidim i čujem, ali kao da nisam bio prisutan. Bio sam nevidljiv. Ono što me je plašilo je potpuna nemoć, sve o meni su odlučivali drugi: kada ću da jedem, sednem, legnem… – ispričao je Martin za NBC News uz pomoć specijalne komunikacione naprave.

 

Od svega što je doživeo u svom telu zatočenom u komi, kao najbolniji trenutak navodi ono što je izgovorila njegova majka. Naime, ona je u jednom trenutku stajala kraj njega, brišući ga krpom i posmatrajući njegovo beživotno telo naglas izgovorila: “Nadam se da ćeš umreti”.

Martin je to čuo i urezalo mu se u pamćenje. Iako ga je to tada užasno rastužilo, danas je potpuno razume.

Najgore mi je bilo što nisam mogao da je zagrlim, kažem joj kako lepo brine o meni, kako sam joj zahvalan – u suzama objašnjava Martin.

Dok se njegov um oporavljao, takođe je i njegovo telo. Dobio je specijalan uređaj uz pomoć kog je komunicirao.

Uspeo je da unapedi i svoje kretnje raznim terapijama, a preko interneta je 2008. upoznao svoju buduću ženu zbog koje se preselio u Veliku Britaniju. 

Za njega svaka godina od kome donosi barem neki napredak, pa je tako 2011. uspeo da povrati deo kontrole nad rukama i glasom, a napisao je autobiografiju “Ghost boy” (Dečak duh) po kojoj se planira snimanje filma.