Bioskop Voždovac, nekadašnje stecište mladih i glavno mesto kulturnih događanja Voždovčana, ali i celog Beograda zatvoren je punih 21 godinu. Na oronuloj fasadi zgrade jedino su se smenjivali plakati političkih stranaka koje su u svakoj izbornoj kampanji obećavale da će ponovo otvoriti bioskop. Stranke su se menjale, bioskop je propadao. A to bi moglo da se promeni!

 

Dok se spuštate niz Ulicu vojvode Stepe ka Autokomandi, ne možete, a da ne primetite zapuštenu zgradu sa desne strane. Oronula fasada, polupani prozori, ispisani grafiti sada “krase” zgradu, koja je nekada predstavljala centar kulturnih dešavanja na Voždovcu i mesto gde su se mladi okupljali i družili.

Jedina naznaka da je na ovom mestu nekada bio bioskop jeste tabla sa natpisom “Bioskop Voždovac”. A i ona iz dana u dan sve više propada.

Devedesetih godina 20. veka  i ovaj bioskop doživeo je sudbinu ostalih bioskopa “Beograd filma”, koji su se jedan za drugim zatvarali. Bioskop Voždovac, sa 940 kvadratnih metara i 740 mesta, zatvoren je 1997. godine.

 
Nakon toga u njegovom prostoru bio je salon automobila, a bioskop, kao vlasništvo “Beograd filma”, u čijem se sklopu nalazilo 14 bioskopa, prodat je 2007. godine.

Od tada zgrada u Ulici vojvode Stepe propada. Jedino je se sete političke stranke i u svakoj izbornoj kampanji obećavaju da će Voždovčanima vratiti bioskop. A to se nikada ne obistini…

 

Mlađe generacije mogu samo da slušaju priče od svojih roditelja, baka i deka, koji sa setom govore o njemu. Na ovom mestu su, pored projekcija filmova, organizovana sva kulturna i umetnička dešavanja ove beogradske opštine, ovde su nastajale prve ljubavi i prva poznanstva.

 
Svi se sećamo sada već kultnog filma “Kad porastem biću Kengur” u kojem su pojedine scene snimljene baš u ovom bioskopu. Glumci Sergej Trifunović i Marija Karan otišli su u bioskop Voždovac i tada je on poslednji put iskorišćen za prezentaciju u javnosti.

Umesto vraćanja nekadašnjeg sjaja, ostala su samo sećanja starijih Voždovčana, dok mlađi prepričavaju sjajne replike iz filma snimljene u bioskopskoj sali i čekaju neko bolje sutra.

 

A da bi ono zaista i došlo red je da se i sami malo potrudimo! Inicijativa “Premotavanje: Voždovac” pokrenuta je od strane mladih ljudi vođenih željom da, zbog nedostatka prostora za kulturu i mlade na Voždovcu, pokrenu pitanje napuštenih i javnih kulturnih prostora, kao što je bioskop “Voždovac”.

Oni vas pozivaju da u nedelju, 20. maja u 20 časova, dođete na projekciju filma “Kad porastem biću Kengur” ispred bioskopa “Voždovac”.

– Voždovčani i svi koji Voždovac volite, dođite da gledamo film na otvorenom i jedemo kokice u našem kraju! Povedite komšije i prijatelje i nešto na čemu ćete sedeti – pozivaju ovi mladi ljudi.

 

Za početak, vidimo se ispred bioskopa “Voždovac”. A onda, u nekoj budućnosti, i unutra! loading...