Pitanje je dana kada će drugi po veličini grad u Iraku i uporište Islamske države biti oslobođen. Otežavajuća okolnost je što u okupiranom delu grada živi oko 60 000 ljudi koje islamisti drže kao "živi štit"

 

Irački vojni zvaničnici tvrde da je oslobođen najveći deo Starog grada u Mosulu i da je preostalo manje od jednog kvadratnog kilometra gde se kriju džihadisti.

U očajničkom pokušaju da izbegnu sigurnu smrt od metka ili gladi i dođu na sigurno, mnoge porodice svakodnevno beže iz Mosula i dolaze u kamp El Salamija u južnom delu grada.

Muž 32-godišnje Zeine, bio je borac i veran Islamskoj državi. Ubijen je u centru grada, odmah posle prvih napada Islamsku državu.

– Tamo nema hrane. Skupljamo ono što ostane od drugih. Od Daeša smo dobijali veoma malo hrane. Ono što su davali bilo je dovoljno samo za jednog člana porodice – kaže Zeina Saduia.

U kamp je stiglo i nekoliko porodica koje su pobegle kroz uske ulice oko nekadašnje El-Nuri džamije. To je sada zgarište, jer su taj verski objekat uništili borci Islamske države prošle nedelje, kada su im se približile iračke snage bezbednosti. Mnogi koji beže iz Mosula su ranjeni, žedni i iscrpljeni.

– Bog nas je zaštitio. Spasio nas je od Islamske države i sigurne smrti od gladi. Bog će im suditi –  kaže Fatima Mohamed.

Oni koji su pobeli iz tog grada i izbegli sigurnu smrt, kažu da je u Mosulu ostalo bar 50.000 civila, koje drži oko 300 islamista.

– Vojnici su došli do nas i rekli: Izlazite iz kuće. Spasićemo vas od ID – rekao je Jasin Mohamed.

Padom Mosula, biće uništen i kalifat takozvane Islamske države. Rušenjem Velike džamije, gde je njihov vođa el Bagdadi, položio zakletvu i proglasio kalifat, poražena je ID u Iraku. Koalicija međunarodnih snaga predvođena SAD-om, pruža vazdušnu podršku i pomaže iračkoj vojsci i policiji u ofanzivi na Mosul, koja je počela oktobra prošle godine.loading...