BIVŠI AMBASADOR SRBIJE U NEMAČKOJ I BRITANIJI: “Ako bi nam EU uvele sankcije, potpuno bi nas gurnuli ka Rusiji”

Svaka upotreba nuklearnog oružja imaće katastrofalne posledice po Rusiju. Sjedinjene Američke Države i saveznici bi u tom slučaju odgovorili vrlo odlučno, saopštila je Bela kuća. Jesu li referendumi o pripajanju Rusiji u četiri ukrajinske oblasti uvod u veliki rat?

Printscreen

Na ovo pitanje danas je u „Uranku“ na televiziji K1 odgovorio Ognjen Pribićević, nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj i Velikoj Britaniji.

Na početku je nedvosmisleno istakao da Putin – ne blefira.

– Stvar je izuzetno ozbiljna i ide u onom pravcu koji smo naslućivali na početku rata, a to je da će se stvari zaoštravati. Očigledno je da je početna ruska invazija doživela neuspeh, jer ciljevi nisu bili dobro postavljeni i nije bilo dovoljno vojnika. Sa 200.000 vojnika ne možeš da kontrolišeš tako veliku teritoriju. Sada se ide na referendum i ako neko napadne te teritorije to je onda napad na Rusiju i ona može da koristi sva raspoloživa sredstva. To je poruka Vašingtonu da se Ukrajinci zaustave – kazao je Pribićević za televiziju K1.

– Besmisleno je govoriti i misliti da Ukrajina može da pobedi Rusiju, to je nemoguće. Besmisleno je i to što se Rusija koja je pet ili šest puta veća od Ukrajine povlači i preti toliko manjoj zemlji.

Kako je kazao Pribićević, ostaje nam da se nadamo da postoji kontakt Moskve i Vašingtona, kao što je postojao i u vreme Hladnog rata.

– Ako postoji neki kontakt, to isključuje mogućnost korišćenja nuklearnog oružja. Poruke koje Kina šalje su ključne u ovom trenutku. Oni kažu da imaju razumevanja za Ruse, ali je Vang rekao da imaju razumevanja i za sve one koji su zabrinuti za bezbednost i teritorijalni integritet. Kina ima uticaja i na Vašington i na Moskvu. Ulažem nadu u razum i posredništvo koje očigledno postoji – rekao je bivši ambasador u „Uranku“.

Referendum u Ukrajini nema legitimitet

Pribićević je kazao da je veliko pitanje ko su ti „međunarodni“ posmatrači na referendumu u četiri ukrajinske oblasti na koje se Rusija poziva.

– Ko su ti posmatrači i koga oni predstavljaju? Jel to OEBS ili predstavnici Evropskog parlamenta? Vrlo je bitna adresa, kao i za sve u životu. Oni moraju biti iz navedenih institucija da bi referendum imao legitimitet, a ne verujem da ga ima i ne verujem da će Evropa priznati te referendume – kazao je Pribićević.

Sporazum u Njujorku

Ognjen Pribićević kazao je da je jedini moguć stav Srbije onaj koji je izneo Nikola Selaković, a to je da Srbija ne priznaje referendume u Ukrajini.

Jasno je da je ovaj stav jedini moguć, jer tako jedino branimo KiM. Sporazum koji je potpisan je tehnički, to je sporazum ministarstava spoljnih poslova Rusije i Srbije, on se odranije potpisuje i nema nikakav značaj. Ali, zašto se to uradilo u Njujorku, a ne u Beogradu i to na nekom nižem nivou, to je pitanje. Urađeno je to tamo gde je pažnja celog sveta koncentrisana. Moglo je biti izabrano bolje mesto, nepotrebno je bilo to uraditi tu. To je prst u oko. Malo pozitivnog može da se dobije, otuda i reakcije iz Brisela. Interesi Srbije su vitalno vezani za Evropsku uniju. EU bi imala razumevanja da smo potpisivali nešto u vezi sa energetikom. Ovakva reakcija koja je usledila je svakako nepravda, ali kada učimo međunarodne odnose polazimo uvek od toga da nema pravde, već samo odnosa između velikih sila. Kada dominira interes velike sile, male zemlje uvek stradaju u tom odnosu velikih sila – kazao je Pribićević.

Ključni interes Srbije

Ognjen Pribićević istakao je da je ključni interes za našu spoljnu politiku – geografija.

– Važno je pitanje gde se mi nalazimo. Trebalo bi dobro proceniti odnose velikih sila i samo gledati svoj interes, jer i velike sile gledaju samo svoj interes. Mi smo vojno neutralni, ali smo politički i ekonomski vrlo opredeljeni za EU zato što nam trgovina ide tamo, čak 70 odsto. Uvozimo proizvode iz EU, školujemo tamo decu. Gde nam je dijaspora, odakle nam dolaze četiri milijarde? To je naš vitalan interes, a drugi jednako važan je teritorija, odnosno – Kosovo. Mi ga sada branimo tako što nećemo da ga priznamo i tako što ga Rusija ne pušta u UN. Zato nam nije interes da Rusiji uvodimo sankcije. Treba da održavamo dobre odnose sa Rusijom – objasnio je Pribićević na televiziji K1.

– Srbija je suviše važna na ovom području i nema naznaka da će nam EU uvesti sankcije. Mogu nam ukinuti viznu liberalizaciju, mogu otići nemačke firme koje zapošljavaju najmanje 150.000 ljudi… Ali, bolje o tome da ne pričamo, jer se to sada sigurno neće desiti. Upozorenje će sigurno doći, ali ne preko medija. Prostor nam je sve uži i potpuno je neizvesno šta će se dešavati.

Neće biti sankcija Srbiji

Pribićević smatra da nas Zapad neće suviše pritiskati.

– Za Srbiju je važno da velike sile imaju dobre odnose, jer ako nisu to je za nas užasna situacija, a oni trenutno ne mogu biti gori. Suviše smo međutim mi važni da bi nam EU uvodila sankcije, nikome to nije ni na kraj pameti, jer bi nas tako potpuno gurnuli od sebe i to prema Rusiji. EU već trpi posledice što nas nisu uključili pre 15 godina u EU. Nemamo članstvo, a vezani smo energentima za Rusiju i izuzetno nam je teška pozicija. Ne verujem da će ići Vašington i Brisel na radikalno pritiskanje Srbije. Mi smo od 2000. godine u vozu prema EU, u ispravnom smo mi vozu, ali predugo čekamo. U EU ćemo ući za deset ili 15 godina, a možda i za godinu ili dve. Zavisi da li će se Evropa dozvati pameti i shvatiti da je u vreme ratova geografija najvažnija, ali ja nisam optimista da će se to desiti. Najviše me brine to što jako malo razumevanja ima za geografiju, a to se dešavalo i pred Veliki rat. Na delu je nemanje intelekta za razumevanje trenutne situacije. Srbija je i te kako opredeljena za EU, rekao bih u procentu od 80 odsto. Jel štedimo u evrima ili u rubljama? Čiji su nam frižideri? Koje automobile vozimo? Ceo naš život je evropski. Sve što se uvozi i izvozi je Evropa. Na Istoku su nam gas i energenti. Svi lekari i vozači odlaze u Nemačku. Jasno je gde je bolji život. A ljudi teže boljem životu – zaključio je Pribićević u „Uranku“.

Izbori u Americi

Pribićević je kazao da je veoma važno videtii šta će se dešavati u SAD-u.

– Da vidimo šta će se desiti u SAD, izbori koji slede su kapitalni. Kako će proći republikanci, a kako demokrate? I u odnosu na to ko zna u kom pravcu će se kretati sve. Stavljam Trampa u ozbiljnu trku iako pokušavaju da ga isključe. On je sebe postavio kao neprikosnovenog lidera pokreta vraćanja Amerike samoj sebi. I o tome ćemo sigurno razgovarati godinama. Članstvo je za tu politiku okretanja sebi. Njihova poruka je: „Bavimo se Meksikom, a ne Ukrajinom“.