BIVŠI PREDSEDNIK IDE U ZATVOR: Sud ga proglasio krivim za korupciju

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi proglašen je krivim na sudu po dve tačke optužnice za korupciju i zloupotrebu položaja i ići će u zatvor na godinu dana uz dve godine uslovne kazne.

Zatvor
Pixabay.com/ilustracija

Sarkozi koji je bio predsednik od 2007. do 2012, čvrsto je demantovao sve navode za vreme desetodnevnog suđenja krajem prošle godine.

Bivši predsednik, 66-godišnji političar optužen je da je ilegalno pokušao da dođe do informacija od Žilbera Azibera, višeg sudije, 2014. godine o pravnom postupku u koji je on bio uključen.

Ovo je prvi put da je jedan bivši francuski predsednik, zbog optužbi za korupciju, kažnjen zatvorom.

Tužioci su rekli da je Sarkozi ponudio sudiji Žilberu Aziberu unosan posao u Monaku, u zamenu za poverljive informacije o istrazi navodnih ilegalnih isplata koje je dobio od vlasnice “L’Oreala” Lilijane Betankur za svoju predsedničku kampanju 2007. godine.

Optužnica je bila zasnovana na tajno snimljenim razgovorima Sarkozija i njegovog advokata Tijerija Ercoga iz februara 2014. godine.

Ercogu i Aziberu takođe se sudilo zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja, kao i zbog odavanja poslovnih tajni.

Ercog je takođe je osuđen na tri godine zatvora, od kojih dve uslovno zbog davanja mita i kršenja profesionalne tajne, kao i na petogodišnju zabranu profesionalne prakse, prenosi francuski Mond.

Sudija Aziber osuđen je na istu zatvorsku kaznu, zbog pasivne korupcije i odavanja službene tajne.

Oni su, kao i Sarkozi, negirali da su počinili zločine za koje ih terete.