BIVŠI PREDSEDNIK SASLUŠAN ZBOG POGIBIJE GARDISTA: Istragu posle tragedije zataškao crnogorski moćnik?

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić saslušan je kao građanin pred tužiocem u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala u pretkrivičnom postupku za ubistvo gardista u Topčideru.

printscreen/youtube.com/rzx

Garadisti Dražen Jakovljević i Dragan Milovanović ubijeni su u kasarni u Topčideru 5. oktobra 2004. godine.

Tadić je za list Politika rekao da mu nisu postavljana pitanja u vezi sa saznanjima objavljenim u nekim medijima poslednjih dana, u kojima se pominje da je istragu navodno zataškao pokojni šef crnogorske Državne bezbednosti Vukašin Maraš.

– Niko me nije pitao za Vukašina Maraša kao ni za bilo kakve navode koji su objavljivani u režimskim tabloidima prethodnih dana. To je očigledan dokaz da su to nova saznanja relevantna samo za medijske istrage, a ne za stvarne istrage nadležnih institucija povodom tragične smrti dvojice gardista – rekao je Tadić.

Tadić je za rekao da nikada ranije nije čuo da je Maraš na bilo koji način bio umešan u taj slučaj i da ostaje nejasno i kako je Maraš mogao imati nadležnosti da prekida istrage s obzirom na funkcije koje je obavljao tada.

Maraš, koji je u vreme pogibije gardista bio zamenik ministra odbrane SCG, više nije živ, pa se njegovo ime ne nalazi u spisima koji su nedavno formirani u ovom predmetu.

Crnogorski portal Borba.me objavio je u sredu da je nekadašnji šef službe Državne bezbednosti Crne Gore Vukašin Maraš stopirao istragu o stradanju gardista.

Prema tvrdnjama portala, bivši oficir Vojske Srbije i Crne Gore, koji sada živi u Moskvi, dao je nedavno iskaz u tužilaštvu tvrdeći da su dvojica gardista ubijeni zbog tone i po kokaina koji je bio sakriven u kasarni na Topčideru.