BIZARNA VEROVANJA U SVETU: Rusu ne poklanjajte žuto cveće, a Holanđaninu ne dodajte so

Narcis
Sxc.hu/johnnyberg

Ni svet ne zaostaje za sujeverjem.

 

Ako neprestano žvaćete žvaku, možda bi trebalo da znate da se ona noću pretvara u telo mrtvaca, a zviždanjem u kući prizivate đavola, ali ukoliko u ponoć, za doček Nove godine pojedete 12 zrna grožđa – čeka vas isto toliko godina sreće.

Ovo su samo neka od legitimnih verovanja širom sveta, poput srpskog sujeverja o crnoj mački koja prelaskom preko zamišljenje putanje vašeg kretanja donosi nesreću.

U zemljama poput Turske, Litvanije ili Ruande, postoji mnogo šokantnih običaja, kojima vladaju lokalci, ali ne i turisti koji se često nađu zatečeni, piše sajt winklslots.com, koji nabraja 30 sličnih verovanja.

Na primer, u Indiji se ne izlazi iz kuće za vreme pomračenja sunca, dok u Ruandi žene izbegavaju kozje meso, kako im se ne bi pojavile dlake na licu.

Takođe, u Holandiji ne bi trebalo da ikome dodajete so, a ako se nađete u Kini, izbegavajte da izgovarate broj četiri.

U Japanu, međutim, morate biti obazrivi prilikom korišćenja štapića za jelo: postavljanje pribora uspravno, u činiji pirinča, smatra se krajnje nevaspitanim, osim što se veruje da donosi nesreću.

Rusi poklanjanje žutog cveća doživljavaju kao kletvu, jer ono simbolizuje neverstvo, pa ga nikada nemojte pokloniti svojoj lepšoj polovini ukoliko je poreklom odatle.

Ipak, sve ovo nije ništa u poređenju sa značenjem koje u Nemačkoj ima nazdravljanje čašom vode: ukoliko nemate drugo piće, bolje nazdravite i praznom ambalažom nego ovom tečnošću, osim ako ne želite da oni sa kojima pijete pomisle da im želite kolektivnu smrt.