BLAGI SKOK BROJA ZARAŽENIH: Korona brojke u proseku padaju, hoće li tako i ostati?

Najnoviji izveštaj o korona virusu u Srbiji!

Pixabay.com/Kolaž

U Srbiji su od poslednjeg preseka u našoj zemlji registrovane još 2.864 osoba pozitivne na korona virus od testiranih 15.047.

Od posledica kovid infekcije je preminulo još 37 osobe, na respiratorima širom Srbije nalazi se 228 pacijenta.

Veća korist od vakcinacije za trudnice nego potencijalna šteta od vakcina.

 – Na osnovu domaćeg i svetskih iskustava, daleko je veća korist od vakcinacije trudnica nego što bi mogla da bude potencijalna šteta od vakcine – izjavila je danas direktorka dnevne bolnice Ginekološko akušerske klinike “Narodni front” prof. dr Ana Mitrović.

Dodala je da je ona apsolutno za to da bude vakcinisana svaka trudnica koja to želi, iako nigde u svetu ne postoji nikakvo telo koje određuje koje trudnice mogu da prime vakcinu, a koje ne.

Ja to razumem, niko ne želi da preuzme odgovornost s obzirom na to da su studije tek na početku, ali je ohrabrujuće da sve studije koje prate trudnice i dojilje koje su primile vakcinu do sada nemaju nikakvih neželjenih ekfekata, ni one, ni njihovi plodovi ili novorođenčad –  izjavila je Mitrovićeve.

Ona je naglasila da su trudnice u riziku da, ukoliko se inficiraju kovidom 19, razviju težu kliničku sliku.

Nije pogrešno vakcinisati se od početka do kraja trudnoće. Nepisano pravilo je da se posle završene embriogeneze, posle završenog prvog trimestra preporučuje da ona koja želi bude vakcinisana, ali s druge strane ukoliko je neko vakcinisan danas i za nedelju dana ima pozitivan test na trudnoću, mi smo apsolutno jasnog stava da nema potrebe da se odlaže revakcinacija – bila je izričita Mitrovićeva.