BLOK IZ HOROR FILMOVA: Nekada elitni beogradski kraj, danas je leglo zaraze, nasilja i narkomanije!

Djubre
Dnevno.rs

Nekada elitni novobeogradski blok, danas je prepušten na milost i nemilost vremenu, ali i nesavesnih stanara, koji su od njega napravili mesto kao iz horor filmova.

 

Izrovani pločnici, popucali betonski zidovi, neorezano rastinje i tona đubreta bačenog po budžacima, slika su koju stanari ulica Vladimira Popovića i Arsenija Čarnojevića svakodnevno viđaju. Skrivenih blokovskih džepova je mnogo, pa je dosta i narkomana, a učestali su i napadi lopova.

Novosti pišu da 30 godina ništa nije urađeno u Bloku 19A. Đubre je razbacano svuda između zgrada, a stari nameštaj pobacan u haustorima. Požarne stepenice obrasle su u rastinje i pune su đubreta bačenog svuda unaokolo. Đubrijere su retke i prepune.

– Mesto je “horor blok” – priča Zorica T. – Džepovi koje je arhitekta bloka Milan Lojanica napravio, a koji su zaklonjeni od pogleda, idealna su mesta za skrivanje narkomana. Sve je puno špriceva i igala. Prolaznici, pijanci i zavisnici u njima uriniraju, pa je smrad nesnosa – kaže nezadovoljna beograđanka.

Prostori između zgrada, koji bi mogli da budu oaze za uživanje, zarasli su u korov. Granje i žbunasto rastinje “blokirali” su prolaze. U pločnike i nedostajuće stepenike noga lako upadne, a oni manje oprezni lako mogu da se povrede.

– Blok je zaista u lošem stanju. Klupe su retke, a pritom još i prilično uništene. Parkovski inventar je uništen, a ljuljaške i klackalice malobrojne. Za decu bi ovo mogao da bude raj, pošto vozila ovde ne prolaze, samo da je sve uređenije. Blok je tako napravljen da su prilazi ulazima mračni i u po bela dana, a osvetljenja ima na svakom drugom ulazu. Noću je toliko mračno, da ne smem da prođem ovuda. Uvek zovem supruga ili sina da me sačekaju – navodi Marina M.

U poslednjih desetak dana, u blizini prodavnice opljačkano je nekoliko žena. Po izlasku iz radnje, nepoznati muškarac otima im torbe. Zato su stanari dodatno zabrinuti za svoju bezbednost.

Blok 19a, građen je u obliku dvotrakta, odnosno tip stambenog sklopa koga odlikuju dva paralelno postavljena objekta, koji dele zajedničko stepenište i liftove.

Primarne prostorije su orijentisane prema fasadama, dok su sekundarne okrenute prema otvorenom, atrijumskom međuprostoru između zgrada. Upravo su ti otvoreni prostori najzapušteniji.