Crni labrador po imenu Rovdi, veći deo svog života je proveo kao normalan, srećan i voljen pas sa svojom porodicom u Oregonu (Amerika). Međutim, kada je napunio 12 godina nešto čudno je počelo da se dešava sa njegovom dlakom u predelu očiju...

 

Naime, krzno oko njegovih očiju počelo je da dobija bele mrlje. Niko nije mogao da shvati šta je uzrok tome, pa je veterinar naveo kako je najverovatnije reč o vitiligu, hronično stečenom oboljenju kože koje se javlja u vidu glatkih, belih mrlja na različitim delovima tela. Kasnije je su i rezultati biopsije potvrdili da prelepi labrador boluje od vitiliga…

Prayers please!! Rowdy just had a grand maul seizure this morning! Heading to the vet now. ??

A post shared by White Eyed Rowdy (@white_eyed_rowdy) on

Poslednjih godina, jednog osmogodišnjeg dečaka iz Arkanzasa Rovdi inspiriše iz dana u dan i uči ga da prihvati svoju kožu – jer iako je Rovdi pas, a Karter čovek – oni imaju nešto zajedničko, a to je vitiligo.

Kada je Karetrova majka primetila kako njen sin nikako nije mogao da se pomiri sa činjenicom da će morati da živi sa vitiligom, počela je da istražuje, čita i uči kako da motiviše svog mališana, a onda je zahvaljujuči internetu pronašla slike Rovdija…

Pročitala sam da Rovdi ima vitiligo i bila sam u šoku. Odmah sam pokazala Karteru, koji je bio oduševljen. Nije mogao da veruje da je Rovdi poznat po tome što ima vitiligo – objašnjava Edkok, Karterova majka.

Od tada su u kontaktu sa vlasnikom psa, Nikijem Umbenhoverom. Karter se nadao da će jednog dana upoznati svog heroja – što se posle izvesnog vremena i dogodilo zahvaljujuči anonimnom donatoru koji je čuo za Rovdija i Kartera, kao i pomoći od 5.000 dolara za putne troškove.

Zaista, to je bila velika životna promena za Kartera. Poznanstvo sa Rovdijem promenilo je njegovo detinjstvo na bolje. To je bio poklon, koji ja nisam mogla da mu pružim – rekla je Edkok.

Nažalost, Rovdi se sada nalazi u veoma teškom zdrastvenom stanju. U maju puni 14 godina i ima ozbiljne probleme. Vlasnici ne mogu da ga vode napolje kako bi obavio fiziološke potrebe, jer nije u mogućnosti da ustane iz kreveta. Veoma je dezorijentisan i čini se da mu je vid sve slabiji. Za njegovo lečenje potrebno je prilično dosta novca, što je navelo Nikija (vlasnika) da osnuje fondaciju za prikupljanje novčanih sredstava.

UPDATE ON ROWDY . Rowdy saw a neurologist in the ER today. They are not sure if it was a seizure or a stroke or something else. They did a lot of tests and without a "much needed" (expensive) MRI and CT Scan, we may never know. He could have a tumor or a mass causing a lot of his issues. . We left with them prescribing a new medication for seizures as well as some codeine for his pain. This could be age related, an isolated event, or he may have more episodes like today. . I want to thank EACH AND EVERY ONE OF YOU for the prayers, well wishes, and support! It is truly overwhelming to see the kindness and love this pup has from around the world! We love you all! Please continue to follow along the amazing adventure we are having with Carter and his mom from Arkansas! While Rowdy started his day with a scare and a trip to the ER, he was able to end it meeting up with Carter, another beautiful little girl Emma from Eugene, and some dear family friends for a play date and then squeezed in a photo shoot to boot. . This dog never ceases to amaze me with his resilience!!

A post shared by White Eyed Rowdy (@white_eyed_rowdy) on

Iskreno se nadamo da će Rovdi ozdraviti, kako bi nastavio da inspiriše mlade koji boluju od vitiliga.