Sve su češće situacije da psihopate napreduju na radnom mestu, ali kako ih identifikovati i kako izbeći da budete meta njihovog ponašanja? Odgovore na ova pitanja dala je psihijatar Renata Schoeman.

I narcisi i psihopate će koristiti niz strategija kako bi napredovali u poslovnom svetu. Ukoliko radite s nekim od njih, možda to i nećete shvatiti sve dok ne urade nešto lukavo da bi vas slomili, piše Health24.

Procenjuje se da jedan posto opšte populacije ima psihopatske osobine, a ta brojka se povećava na četiri odsto među poslovnim liderima. Izvršni direktori imaju najveću prevalencu psihopatskih osobina.

Psihijatar Renata Schoeman kaže da često lideri, koji bi trebali biti vođe u akcijama neutralizovanja uslova na radnom mestu koji dovode do stresa i izgaranja, neretko doprinose problemu, a ne rešenju.

– Ne govorimo o “teškom” šefu ovde, već o šefu koji je nasilnik, od kojih se mnogi mogu definisati kao korporativne psihopate – kaže Schoeman.

Primarne psihopate

Primarne psihopate su bez emocija, manipulativni, ne preuzimaju rizike i doživljavaju malo ili nimalo straha i anksioznosti. Takođe, ne osećaju krivicu ili kajanje te imaju veoma jaku povezanost s antisocijalnim poremećajem ličnosti i narcističkim poremećajem ličnosti.

Ukoliko je ponašanje vašeg šefa ili kolege motivisano ličnom dobiti, a čini se da pokazuje nedostatak emocionalne osetljivosti prema drugima, možda među sobom imate “klasičnog psihopatu”. Oni s ovim podtipom takođe su veoma inteligentni, što znači da izbegavaju socijalno devijantnu oznaku i kanališu svoje manipulativno ponašanje društveno prihvatljivim načinima.

Sekundarne psihopate

Sekundarne psihopate su emocionalno nestabilni i, iako su njihove osobine više povezane s kriminalnim ponašanjem, ipak ćete ih verovatno naći na radnom mestu. Oni su impulsivni, temperamentni, anksiozni, neprijateljski raspoloženi, a neretko i agresivni i samodestruktivni. Međutim, za razliku od primarnih psihopata, oni su dezorganizovani i povezani s rizičnim donošenjem odluka.

Oni imaju sposobnost da iskuse određeni stepen straha i kajanja i da budu efikasno empatični, ali zbog njihovih emocionalnih poremećaja, ove emocije se često prekrivaju njihovim neprijateljstvom i agresijom.

Temperamentne psihopate

Oni žude za uzbuđenjem i imaju nisku toleranciju za dosadu i privlače ih opasni sportovi i aktivnosti. Ovaj podtip psihopata je “vruće glave”, pretežno su muškarci i često su agresivni i nasilni, a neretko lete i u bes.

Harizmatične psihopate

Da li je vaš šef ili kolega šarmantan i taj šarm koristi u svoju korist da bez napora manipuliše drugima?

Pored svog šarma, harizmatične psihopate su neodoljivi patološki lažovi. Oni mogu da odgovore ljude od gotovo svega. Prema Harvard Business Review-u, glavni razlog njihovog šarma je što im on omogućava da prikriju svoje antisocijalne tendencije, omogućavajući im da se izvuku iz neugodnih situacija.

Egocentrično-impulsivne psihopate

Izbegavaju pravila, manipulišu i lažu radi sticanja lične koristi, nisu u stanju da se posvete dugoročnim ciljevima i karakteriše ih makijavelistička egocentričnost – sve su to egocentrično-impulsivne psihopate.

Oni su narcisoidni i vide svet kao neprijateljsko jesto, a sebe kao nevine žrtve okolnosti, što takođe znači da imaju tendenciju da racionalizuju svoje agresivno ponašanje i okrivljuju druge za vlastite probleme ili neuspehe.

Pokazalo se da postoji jaka veza između egocentrično-impulsivne psihopatije i graničnog poremećaja ličnosti.loading...