BOLEST IM POMAŽE DA NAPREDUJU U POSLU: Pet tipova psihopata koji zauzimaju liderske pozicije

Procenjuje se da jedan posto opšte populacije ima psihopatske osobine.

Posao Muškarac
Pixabay.com

Sve su češće situacije da psihopate napreduju na radnom mestu, ali kako ih identifikovati i kako izbeći da budete meta njihovog ponašanja? Odgovore na ova pitanja dala je psihijatar Renata Schoeman.

I narcisi i psihopate će koristiti niz strategija kako bi napredovali u poslovnom svetu. Ukoliko radite s nekim od njih, možda to i nećete shvatiti sve dok ne urade nešto lukavo da bi vas slomili, piše Health24.

Procenjuje se da jedan posto opšte populacije ima psihopatske osobine, a ta brojka se povećava na četiri odsto među poslovnim liderima. Izvršni direktori imaju najveću prevalencu psihopatskih osobina.

Psihijatar Renata Schoeman kaže da često lideri, koji bi trebali biti vođe u akcijama neutralizovanja uslova na radnom mestu koji dovode do stresa i izgaranja, neretko doprinose problemu, a ne rešenju.

– Ne govorimo o “teškom” šefu ovde, već o šefu koji je nasilnik, od kojih se mnogi mogu definisati kao korporativne psihopate – kaže Schoeman.

Primarne psihopate

Primarne psihopate su bez emocija, manipulativni, ne preuzimaju rizike i doživljavaju malo ili nimalo straha i anksioznosti. Takođe, ne osećaju krivicu ili kajanje te imaju veoma jaku povezanost s antisocijalnim poremećajem ličnosti i narcističkim poremećajem ličnosti.

Ukoliko je ponašanje vašeg šefa ili kolege motivisano ličnom dobiti, a čini se da pokazuje nedostatak emocionalne osetljivosti prema drugima, možda među sobom imate “klasičnog psihopatu”. Oni s ovim podtipom takođe su veoma inteligentni, što znači da izbegavaju socijalno devijantnu oznaku i kanališu svoje manipulativno ponašanje društveno prihvatljivim načinima.

Sekundarne psihopate

Sekundarne psihopate su emocionalno nestabilni i, iako su njihove osobine više povezane s kriminalnim ponašanjem, ipak ćete ih verovatno naći na radnom mestu. Oni su impulsivni, temperamentni, anksiozni, neprijateljski raspoloženi, a neretko i agresivni i samodestruktivni. Međutim, za razliku od primarnih psihopata, oni su dezorganizovani i povezani s rizičnim donošenjem odluka.

Oni imaju sposobnost da iskuse određeni stepen straha i kajanja i da budu efikasno empatični, ali zbog njihovih emocionalnih poremećaja, ove emocije se često prekrivaju njihovim neprijateljstvom i agresijom.

Temperamentne psihopate

Oni žude za uzbuđenjem i imaju nisku toleranciju za dosadu i privlače ih opasni sportovi i aktivnosti. Ovaj podtip psihopata je “vruće glave”, pretežno su muškarci i često su agresivni i nasilni, a neretko lete i u bes.

Harizmatične psihopate

Da li je vaš šef ili kolega šarmantan i taj šarm koristi u svoju korist da bez napora manipuliše drugima?

Pored svog šarma, harizmatične psihopate su neodoljivi patološki lažovi. Oni mogu da odgovore ljude od gotovo svega. Prema Harvard Business Review-u, glavni razlog njihovog šarma je što im on omogućava da prikriju svoje antisocijalne tendencije, omogućavajući im da se izvuku iz neugodnih situacija.

Egocentrično-impulsivne psihopate

Izbegavaju pravila, manipulišu i lažu radi sticanja lične koristi, nisu u stanju da se posvete dugoročnim ciljevima i karakteriše ih makijavelistička egocentričnost – sve su to egocentrično-impulsivne psihopate.

Oni su narcisoidni i vide svet kao neprijateljsko jesto, a sebe kao nevine žrtve okolnosti, što takođe znači da imaju tendenciju da racionalizuju svoje agresivno ponašanje i okrivljuju druge za vlastite probleme ili neuspehe.

Pokazalo se da postoji jaka veza između egocentrično-impulsivne psihopatije i graničnog poremećaja ličnosti.loading...