BOLNICA ODBILA TRUDNICU: “Možete da se vratite kada Covid-19 test vaše supruge bude negativan”

Tri bolnice odbile su da leče trudnicu u devetom mesecu trudnoće jer je bila zaražena koronavirusom...

Bolnica
Pixabay.com

Donus Kilinc (32) bila je u devetom mesecu trudnoće kada se zarazila koronavirusom u Istanbulu, u Turskoj.

Sve se desilo u oktobru i novembru prošle godine, a Donus je u poslednjem mesecu trudnoće čak tri puta odbijena za lečenje u bolnici. Na kraju, ishod je bio fatalan, devojka je preminula na porođaju.

Donus je bila učiteljica i umrla je 3. novembra nakon što se porodila, a supruga Ramazana molila je da je odvede u bolnicu jer je trpela jake bolove, a dobila je i koronavirus u tom periodu.

Njem muž je tada hitno odvezao svoju suprugu u bolnicu, gde se lečila tokom trudnoće, ali joj je navodno rečeno da ta ustanova ne prima pacijente sa kovidom.

Njen muž je nakon njene smrti izjavio:

Kada sam rekao da moja supruga ima Covid-19, nisu nas ni pustili unutra. Zato sam pozvao direktora bolnice na šta mi je on odgovorio: “Ne prihvatamo pacijente sa Covid-19 da bismo zaštitili ostale pacijente unutra. Mi nismo bolnica za taj virus”. Kada sam insistirao, odgovorio je – možete da se vratite kada Covid-19 test vaše supruge bude negativan. U međuvremenu, moja žena se grčila od bolova – rekao je.

On je takođe izjavio i da im je bolnica bukvalno zatvorila vrata pred licem iako su godinama bili njihovi pacijenti. Gospođa Kilinc odvedena je u još dve bolnice nakon toga, ali ni tamo nisu želeli da je prime. Razlog je bio isti – sve ustanove su želele da zaštite svoje pacijente od ulaska koronavirusa.

Njima je takođe rečeno i da ne mogu da je prime na odeljenje sa kovid pozitivnim pacijentima jer bi tako premašili kvotu pacijenata.

TRAGIČNI KRAJ

Nesrećna trudnica je nakon trećeg odbijanja otišla u privatnu bolnicu gde je hitno operisana, ali to nije bilo dovoljno da joj se spasi život. Beba je čudom preživela.

Rekli su nam da smo mogli da izgubimo bebu da smo duže čekali. Izgubio sam ženu koja je godinama svoj život posvetila deci i obrazovanju. Ova država je izgubila učitelja, dete svoje majke… izneverili su nas – rekao je Ramazan.