“Bolnice se pune!” Doktor Kon razočaran i ljut – traži uvođenje NOVIH MERA

Proteklih dana došlo je do naglog skoka broja obolelih od virusa korona, a kako je istakao epidemiolog dr Predrag Kon, porast broja u većoj razmeri može da se očekuje tokom ove, ali i dela naredne nedelje.

Printscreen RTS

Imamo značajno pogoršanje situacije pogotovo u Beogradu, gde je juče bilo 980 slučajeva, što pokazuje apsolutni porast iz dana u dan. Nije bilo predaha nijednog dana u smislu da ne bude porasta. To je klasičan eksponencijalni porast i to je ono što je trebalo izbeći po svaku cenu, ali mi u tome, nažalost, nismo uspeli. Taj porast apsolutno pokazuje šta će se dešavati u narednim danima. Povećan broj obolelih može da se očekuje u ovoj i delu sledeće nedelje, 2.000 slučajeva dnevno ne bi bilo iznenađenje – rekao je dr Kon na televiziji Pink.

On je dodao da sada, kada je prošao period inkubacije, vidimo posledicu prošlog vikenda.

Frekvencija kontakata se vidi nakon sedam dana. I sutra ćemo imati lagano smanjenje brojki jer se manji broj ljudi testira vikendom, ali će taj prividni pad biti manji nego do sada – dodao je Kon.

Većina pacijenata u kućnoj izolaciji

Kako je naglasio doktor Kon, većina pacijenata nalazi se u kućnoj izolaciji, dok se na bolničko lečenje primaju srednji i teški slučajevi.

Popunjavanje kapaciteta bolnica će sledeće nedelje ići ubrzano, ali imamo dostupnu i Arenu kao privremenu bolnicu. Ovaj problem rešava se striktnim sprovođenjem mera, ali za sada administrativno-birokratski deo u vezi sa samim merama kao i nadzor nad sprovođenjem kućne izolacije malo kasni, i to treba da se popravi – zaključio je Kon.

Predrag Kon je naveo i da je tražio da se zvanično uvede zabrana kontakata, s obzirom na to da se mere u vidu preporuka ne poštuju dovoljno.

Zbog nepoštovanja mera, procenat porasta teške kliničke slike je dvocifren. U bolnicama u Beogradu imamo 15 odsto pacijenata sa težom kliničkom slikom, od kojih je pet odsto na respiratorima – objašnjava dr Kon.loading...