BOMBA NA ČUKARICI! Od jutros traje evakuacija, čak 300 pripadnika MUP-a na terenu

Bomba je duga oko 120 centimetara i ima 125 kilograma eksploziva...

Policija
Sxc.hu

Uklanjanje neeksplodirane avionske bombe iz Drugog svetskog rata koja je pronađena u Nodilovoj ulici na Čukarici počelo je oko 9 časova, a do 17 sati bi evakuisani građani trebalo da se vrate u svoje domove, izjavio je v. d. načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Luka Čaušić.

Akcija teče po planu. Blokiran je saobraćaj u zoni opasnosti. Od 7.00 je počela evakuacija, policijski službenici obilazi stanove i opominju građane da napuste zonu opasnosti. Iskuljučen je gas u mreži, preduzimaju se sve mere da bi oko 9.00 počela neutralizacija i kasnije transport bombe na poligon gde će biti uništena – rekao je Čaušić.

Bomba je duga oko 120 centimetara i ima 125 kilograma eksploziva, a Čaušić kaže da u akciji učestvuje oko 300 pripadnika MUP-a.

Samoj bombi pristupa malobrojni tim za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava Sektora za vanredne siutuacije. To su obučeni i spremni ljudi, ali je svakako veliki rizik kada god je ovakva situacija. Ona se uklanja tako što se pristupa identifikaciji donjeg upaljača, i onda će vođa tima odlučiti da li je bezbedno da se bomba ukloni i transportuje i uništi na poligonu, ili će se u kontrolisanoj eksploziji ta bomba uništiti tu na licu mesta, uz preduzeimanje svih mera da bi se izbegla šteta i smanjio rizik – objasnio je Čaušić.

Potvrdio je da je bomba otkrivena pre godinu dana, ali nije uništena zbog toga što je neutralizacija ovakvih eksplozivnih sredstava složena situacija i zbog pandemije.

Čaušić je rekao da su od otkrivanja bombe na tom mestu dežurali pripadnici MUP-a.

Nadam se da ćemo za koji sat imati izvešetaj o uspešno izvršenoj akciji – rekao je Čaušić.

On je dodao kako nije moguće pretpostaviti koliko ovakvih eksplozivnih sredstava ima na teritoriji Srbije.

Na žalost, mi smo bili poprište velikih sukoba iz dva svetska rata i NATO agresije, tako da je na teritoriji naše zemlje veliki broj neeksplodiranih ubojnih sredstava različitih kalibara. Neki se otkriju sasvim slučajno kao što se sada desilo. Mi ne možemo da kažemo koliko ima takvih projektila, ali čim dobijemo prijavu, dođemo ne teren i obezbeđujemo i uništimo – rekao je Čaušić.