Bombardovana elektrana Zaporožje: Preti li Evropi nuklearna katastrofa?

Ruske snage rano jutros nastavile su vojne akcije u Ukrajini i granatirale Zaporožje - najveću nuklearnu elektranu u Evropi, što je izazvalo požar koji je u međuvremenu ugašen, a žrtava nema.

Foto; screenshot/youtube.com/The Independent

Napad na istočni grad Enerhodar i nuklearnu elektranu Zaporožju izveden je na početku druge nedelje ruske invazije.

Požar je ugašen oko 5.20 sati po lokalnom vremenu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je danas Moskvu da pribegava “nuklearnom teroru” i da želi da “ponovi” katastrofu iz Černobilja.
– Upozoravamo sve na činjenicu da nijedna druga država osim Rusije nikada nije gađala nuklearne elektrane. Ovo je prvi put u našoj istoriji, prvi put u istoriji čovečanstva – rekao je Zelenski.
Ukrajinska spasilačka služba saopštile je da je ugašen požar koji je izbio u zgradi nuklearne elektrane.
Portparol nuklearne elektrane Andrij Tuz rekao je da su granate padale direktno na objekat i da su zapalile jedan od njegovih šest reaktora.
Ukrajina je saopštila da su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu Zaporožje.
Zaposleni u elektrani nastavili su da rade i prate stanje u blokovima, dodaje se u saopštenju.

U tom reaktoru, kako je naveo, u toku je renoviranje i reaktor ne radi, ali unutra ima goriva.
Ukrajinski izvori navode da je prvi agregat u remontu, ali da iz njega nije izvađeno nuklearno gorivo. Kako kažu, Centar za obuku i kontrolni punkt subili u plamenu dok su blokovi netaknuti i nivo zračenja je normalan.
Sa druge strane, ruski izvori pišu da putanja navodnog projektila ne ukazuje na rusko oružje i dodaju da to dokazuje i činjenica da nema uništenja na zemlji. Takođe, navode da se čak i u slučaju udara projektila u nuklearnu elektranu katastrofa ne bi dogodila.
-Trupovi sovjetskih i ruskih reaktora dizajnirani su sa ogromnom marginom sigurnosti. Da biste ih uništili, potrebno je da ciljano bombardujete isto mesto dugo vremena direktnim udarcima – navode.

– Stručnjaci navode da je nuklearni blok visoko zaštićen objekat i projektovan tako da se pri najmanjoj opasnosti reaktor automatski gasi, kao i da može i ručno da se isključi šišu ukrajinski mediji. Prema njihovim rečima, reaktor je gotovo nemoguće dići u vazduh.
Poslednje informacije su da je vatrogascima dozvoljen pristup teritoriji nuklearke.