BOMBE U TRŽNIM CENTRIMA: Vulin progovorio o pretnjama i pritiscima koji se vrše na Srbiju

Naglasio je da je u Srbiji u poslednjih godinu dana razbijeno 30 organizovanih kriminalnih grupa.

Printscreen

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a izjavio je da od 70.000 Skaj telefona više od 30 odsto pripada ljudima sa Balkana, što govori o veličini balkanskih kriminalnih grupa i ocenio da delovanje organizovanih kriminalnih grupa nije moguće bez podrške moćnih obaveštajnih službi i da one vrlo često služe za izazivanje političkih nemira u nekoj zemlji.

Takođe je izjavio da su pretnje o postavljenim bombama u četiri tržna centra u Beogradu i Nišu pre tri dana stigle sa servera u Švajcarskoj, ali da to ne mora ništa da znači.

Uvek postoje službe kojima odgovora da postoje određene kriminalne grupe, koje osim sticanja profita za sebe, vrlo lako mogu da posluže za izazivanje političkih nemira, korumpiranje pripadnika vlasti, mogu da učine jednu zemlju vrlo lošom za život i veoma nebezbednom, a to se uvek koristi u političke svrhe – kazao je ministar policije.

Zato, kako je rekao, nije slučajno, što je Srbija usmerena na borbu za očuvanje mira i stabilnosti – Politička stabilnost koju sačuvate u Srbiji je ekonomska i svaka druga stabilnost.

Naglasio je da je u Srbiji u poslednjih godinu dana razbijeno 30 organizovanih kriminalnih grupa zbog čega je ponosan na sve pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Tužilaštva za organizovani kriminal i sve pravosudne organe koji omogućavaju da naši građani žive mirno i bezbedno.

Prema njegovim rečima, hapšenje kriminalne grupa Darka Šarića je samo jedna u nizu aktivnosti, koja je sprovedena u saradnji sa Evropolom i Evrodžastom, dakle reč je o međunarodnoj akciji koja je sprovedena na više kontinenata.

Ministar je ukazao da se još nekoliko lica, osumnjičenih da su bili članovi ove grupe nalazi u bekstvu i da policija intenzivno traga za njima. Na pitanje da li postoji povezanost između Šarićeve grupe i kavačkog kriminalnog klana, ministar je kazao da su sve kriminalne grupe u nekoj fazi postojanja povezane.

– Pre hapšenja pripadnika kriminalne grupe Belivuk – Miljković, policija je uhapsila nekoliko krupnih kriminalaca koji su vodili kriminalne grupe koje su bile saveznici ovog klana, što je bilo značajno kako bismo umanjili njihovu snagu – kazao je ministar Vulin.